Sign In

Одржанe консултације са представницима савеза и удружења лица са инвалидитетом

Објављено:

​​​Новоизабрани министар здрaвља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је данас у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске консултације са представницима савеза и удружења који окупљају лица са инвалидитетом у вези Нацрта буџета Републике Српске за 2019. годину и Програма економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године.  

На састанку на којем су присуствовали представници Савезa слијепих Републике Српске, Савезa параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске и Савеза дистрофичара Републике Српске разговарано је о постојећој законској реагулативи и могућим измјенама, раду савеза и удружења као и моделима финансирања права из Закона о социјалној заштити Републике Српске. 

Такође, било је ријечи о актуeлним питањима и будућим изазовима у погледу мјера за унапређење положаја лица са инвалидитетом и разматрани резултати у протеклој години са нагласком на ново право које су цивилне особе са инвалидитетом по први пут добиле у виду личне, мјесечне, инвалиднине. Како је раније кроз рад Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидтетом наглашено, наставиће се са прикупљањем базе података тренутних корисника права на личну инвалдинину, са циљем добијања најбољег, будућег законскохг рјешења. Средства за ово право обезбјеђује Влада Републике Српске, а захтјеви за остваривање права на инвалиднину подносе се надлежним центрима за социјални рад.

Учесници састанка нагласили су и потребу разматрања остваривања права на ортопедска помагала и сложили се да треба наставити позитивну праксу да се све мјере у социјалној заштити доносе у договору са савезима и удружењима, да се ради на бољем циљању социјалне заштите како би накнаде стизале до оних којима су најпотребније. Исплата накнада за помоћ и његу другог лица, као и личних инвалиднина  врши се редовно. 
Указано је и на потребу даљег рада Интерресорног тијела за подршку особама са инвалидитетом Владе Републике Српске.                                                                        Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.