Sign In

Министар Богданић на састанку министара земаља југоисточне Европе у Скопљу

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић учествује у састанку министара земаља југоистичне Европе у вези са „Одрживим одговорима на HIV и туберкулозу“. 

​​Циљ састанка је показивање лидерства земаља југоисточне Европе и посвећеност јачању домаћих извора финансирања, те подршка одрживим одговорима на HIV и туберкулозу. Такође, овај састанак је прилика за размјену искуства и добре праксе у области финансирања, управљањa, развоја и јачања механизама за пружања превентивних и других активности. 

Министар Богданић је подсјетио да је сходно препорукама Свјетске здравствене организације и Политици унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, усвојен нови Закон о заштити здравља становништва од заразних болести, као и Програм мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за подручје Републике Српске за 2018. годину. 

„Мјере предвиђене овим програмом обављају се кроз рад здравствених установа, Института за јавно здравство Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске. У Републици Српској се континуирано спроводи епидемиолошки надзор, надзор и лијечење особа са HIV/AIDS-ом, а посебна пажња се посвећује раном откривању инфицираних вирусом HIV-а. Програм контроле туберкулозе у Републици Српкој финансиран је из средстава обезбијеђених од стране Фонда здравственог осигурања Републике Српске“, нагласио је министар Богданић. 

Захваљујући мјерама које се спроводе у Републици Српској у области контроле туберкулозе и HIV инфекција, у току 2017. године инциденца туберкулозе у Републици Српској је износила 20 на 100.000 становника, док је инциденца HIV инфекција износила 0,04 на 1.000 становника. С обзиром да је Програм контроле туберкулозе у Републици Српској од 2013. године до 2017. године завршен, а циљ Програма, који се односи на смањење инциденце туберкулозе у Републици Српској испод 30 на 100.000 становника до 2018. године, постигнут, Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, има намјеру да у 2019. години припреми нови Програм контроле туберкулозе у Републици Српској. 

„У циљу да контрола туберкулозе и HIV инфекција буде квалитетнија и ефикаснија, регионална сарадња и размјена искустава у овим областима, представљају неке од механизама за унапређење здравља становништва. Надам се да ће овај састанак понудити нека могућа рјешења за изазове пред којима се налазе HIV програми и програми контроле туберкулозе у региону југоисточне Европе“, поручио је министар Богданић.



Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.