Sign In

Одговорно управљање медицинским отпадом

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребрнка Голић присутвовали су данас Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске Конференцији са међународним учешћем "Управљање медицинским отпадом".

Министар Богданић рекао је да све приватне и јавне здравствене установе имају законску обавезу да потпишу уговоре са одговарајућим предузећима која имају дозволе надлежног министарства за збрињавање медицинског отпада. 
"Са друге стране, то могу да раде и саме, као што то ради УКЦ Републике Српске. Приликом акредитације и сертификације, провјеравамо да ли установе имају те уговоре, или, ако саме збрињавају отпад, да ли се то ради на начин прописан законом", рекао је министар Богданић. 

Министар Голић је упозорила да је потребно посебну пажњу посветити збрињавању медицинског отпада, као једне од најопаснијих врста, јер непрописно руковање овим отпадом може довести до несагледивих посљедица када је ријеч о животној средини.

Она је истакла да је потребно медицински отпад, који представља око 25 одсто укупног отпада, збрињавати на законом прописан начин, те да њега могу збрињавати овлаштене куће, које имају дозволу за управљање отпадом, на начин који је тачно прописан. 

"Министарство ће учинити све како би свим медицинским институцијама, које производе ову врсту отпада, помогли да се овај отпад збрињава на мјестима како треба да се збрине, а не да угрожава живот и здавље људи, те природне ресурсе", рекла је министар Голић.  

Генерални директор УКЦ–а Српске Владо Ђајић рекао је да је ова здравствена установа давно препознала потребу адекватног збрињавања медицинског отпада, те да годишње ускладишти око 600 тона медицинског отпада.
"Уз помоћ Владе Српске и предсједника Српске дајемо све од себе да направимо један од најбољих регионалних здравствених центара, а то нам и успијева", рекао је Ђајић. 

Одговорно лице за управљање отпадом у УКЦ–у Српске Жељко Алексић изразио је задовољство што је ова установа домаћин овако значајне конференције. 

"УКЦ је једина здравствена установа која збрињава све категорије медицинског отпада на законом регулисан и еколошки прихватљив начин, а уз то посједује и еколошку дозволу", рекао је Алексић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.