Sign In

Заједнички рад за унапређење положаја лица са инвалидитетом

Објављено:

​​​​Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обиљежава 3. децембра, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима састао се данас у свом кабинету са представницима Савезa удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске, Савезa дистрофичара Републике Српске, Савезa глувих и наглувих Републике Српске, Савезa слијепих Републике Српске, Савезa параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, као и Удружења ампутираца Републике Српске УДАС. 

Разговарано је о актуелним питањима и изазовима са којима се суочавају особе са инвалидитетом, али и о досадашњој сарадњи у области унапређења квалитета живота особа са инвалидитетом. 

“Има још много простора да се ради на подизању свијести друштва о правима ових лица”,  рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Министар Шеранић је истакао да се тај циљ може постићи искључиво сарадњом свих релевантних институција са представницима удружења и савеза лица са инвалидитетом.

"Веома сам задовољан активностима које смо урадили у овој години, али увијек постоји простор за унапређење одређених рјешења када је ријеч о овој области. На томе треба радити мултидисциплинарно", рекао је министар Шеранић. 

Он је напоменуо да је из тог разлога Влада Републике Српске формирала и интерресорно тијело које чине представници ресорних министарстава, те организација и удружења лица са инвалидитетом. Чланови овог тијела, између осталог, активно прате спровођење Стратегије за унапређење друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској до 2026. године. 

"То је мјесто за разговор о тренутним проблемима, те одређеним стратешким правцима, а на основу тих извјештаја Влада ће креирати активности у вези са овим питањем", рекао је министар Шеранић и додао да су у плану заједничке активности којим би се ојачала удружења на локалном нивоу. 

Према његовим ријечима, потребно је са Савезом општина и градова Републике Српске радити на изради локалних акционих планова за унапређење положаја особа са инвалидитетом чиме би се повећала свијест и покренуле конкретне активности у општинама. 

У разговору са представницима савеза и удружења резимирани су сви заједнички резултати у протеклој години са нагласком на измјене и допуне Закона о социјалној заштити и измјене Закона о дјечијој заштити које ће ступити на снагу од наредне године. Право на личну инвалиднину постало је законско право, а у складу са договором са савезима и удружењима лица са инвалидитетом одржане су консултације и јавне расправе. Измјенама и допунама Закона, предвиђен је износ за личне инвалиднине од девет до 15 одсто просјечне плате након опорезивања остварене у Републици Српској у претходној години, а зависиће од утврђене висине тјелесног оштећења. Такође, новина коју доносе измјене и допуне овог закона су и проширење обима корисника. Тако ће убудуће право на личну инвалиднину на мјесечном нивоу моћи да остваре и лица са оштећењем слуха, лица која имају потребу за хемодијализом и обољели од ријетких болести. Када је ријеч о измјенама Закона о дјечијој заштити, уводи се ново право, накнада родитељу-његоватељу или његоватељу. 

Тренутно, право на личну инвалдинину у Републици Српској ​остварује 4.802 корисника. Такође, исплата додатка за помоћ и његу другог лица и права на новчану помоћ је редовна и њу остварује укупно 31.692 корисника, од чега 4.270 корисника права на новчану помоћ и 27.422 корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.