Sign In

Успјешна сарадња експерата УКЦ РС и Мејо клинике

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присуствовао је данас прес конференцији у универзитетском клиничком центру на којој је презентован  пројекат телеедукације и телемедицине Клинике за интензивну медицину за нехирушке гране УКЦ РС и свјетски познате Мејо. 

​Министар Богданић је путем видео линка захвалио проф. др Огњену Гајићу и проф. др Емиру Фестићу на до сада пруженој подршци и едукацији наших доктора са Клинике за интензивну медицину за нехирушке гране УКЦ РС и нагласио важност овакве врсте сарадње.  

Оснивање прве нехируршке интензивне његе у УКЦ РС Medical Intensive Care Unit - MICU) представљао је први корак у развоју интензивне медицине као медицинске гране у Бањалуци и Републици Српској. Један од начина да се превазиђе недостатак континуиране едукације љекара интензивиста, те подршка љекарима који тренутно раде у јединици интензивне његе био је пилот пројекат телемедицине и телеедукације  назван "Video assisted remote coaching of evidence based roundingin the ICU".

Комуникација са Мејо клиником и љекарима који учествују у видео визити настала је на темељу дугогодишње сарадње која је почела и прије самог оснивања Клинике интензивне медицине за нехирушке гране. Поменути љекари су дали свој велики допринос у протеклих десет година путем савјета о самој организацији клинике, преко донација као и едукацијом наших љекара у САД-у. Коначан вид пројекта видео визите изњедрен је заједничким идејама наших љекара и љекара из Мејо клинике. 

Прва електронска визита је одржана 24. фебруара 2016. године и електронске визите се одржавају скоро сваке седмице. У наведеном периоду одржано је око 70 визита (у највећем проценту са експертом проф. Огњеном Гајићем, МД, као и проф. Емиром Фестићем. 

Имплементација електронских визита и препоруке експерта са Мејо клинике су током сваке електронске визите савјетодавно утицали на све сегменте лијечења и рада у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране. Овакав вид едукације је релативно јефтин, усмјерен на свакодневну проблематику, а високо квалитетатан обзиром на компетенције едукатора. 

Како је овакав вид едукације показао позитивне ефекте, менаџмент Универзитетског клиничког центра Републике Српске и Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци су подржали овакав вид едукације и затражили од Министарства здравља да се сертификује као континуирана медицинска едукација, што је и учињено у децембру 2016. године.

Данас, осим видео визита које Клиника за интензивну медицину за нехирушке гране остварује са Мејо клиником,  овакав вид телеедукације и телемедицине ова клиника остварује и са другим медицинским центрима као што су Институт за плућне болести Сремска Каменица, Клиника за инфективне болести Загреб и Клиника за неурологију УКЦ Љубљана.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.