Sign In

Модел заједничког планирања отпуста из болница корисника услуга менталног здравља

Објављено:

​​​​Бројни професионалци из области менталног здравља у Републици Српској, клиника за психијатрију, центара за ментално здравље, здравствених установа окупили су се данас на радионици са циљем израде модела заједничког планирања отпуста из болница корисника услуга менталног здравља у Републици Српској.

Доктор Милан Латиновић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске нагласио је да је радионица у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ, који подржава Влада Швајцарске, организована са циљем да учесници, кроз дискусију, пронађу најбољи модел збрињавања корисника менталног здарвља. 
„Ово је врло важан скуп професионалаца са циљем бољег, квалитетнијег и координисаног рада како би особе које буду лијечене на клиникама за психијатрију након тог третмана имале јасна упутсва да у својим локалним заједницама могу да добију подршку центара за ментално здравље. Та комуникација и сада постоји, али у наредном периоду очекујемо да буде још боља“, поручио је др Латиновић. 
Он је упозорио да је ментално здравље све већи јавно-здарвствени проблем и да Свјетска здравствена организација процјењује да више од 700 милиона особа има ову врсту здравствених проблема. 
„Међу тим болестима најзначајније су хроничне психичке болести, а ту су и други поремећаји као што су анксиозност, депресија и самоубиства“, рекао је др Латиновић и нагласио да је једна од најважнијих брига, управо брига у менталном здрављу. 
Проблем самоубистава је врло значаја, а у протеклој години у Републици Српској је забиљежено 299 самобистава. 
„Уколико упоредимо са државама које прати Свјетска здравствена организација, тај проценат у европским земљама је 13 особа на 100.000 становника, а код нас је тај број 11. Нажалост, у земљама у региону је тај број око 19 особа на 100.000 становника. Данашња радионица је прилика да Министарствао здравља и социјалне заштите изнесе своје стратешке планове и да са заједнички радимо и на унапређењу здравстевног система и унапређењу менталног здравља, уопште“, поручио је др Латиновић. 
Начелница Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Нера Зивлак Радуловић навела је да се у Клиници најчешће постављају прве дијагнозе, третирају актутна стања и погоршања хроничких болести. 
„Третирамо од најтежих менталних поремећаја до маље сложених уз болести зависности, дјечијих и адолесцентних менталних поремећаја. Ми као секундарни и терцијарни нивоу здравствене заштите очекујемо да када пацијент изађе из болнице настави свој третман у центрима за ментално здравље, имајући у виду да код нас долазе пацијенти из свих градова Републике Српске, поручила је др Зивлак Радуловић. 
Према њеним ријечима, овај аспект је врло битан,​ јер уколико пацијент не настави третман унутар своје заједнице буде изложен могућем погоршању основне болести и врло често новој хосипитализацији, што је додатно оптерећење. 
„Данас говоримо о томе како поступати са пацијентном након отпуста из болнице, јер су врло често изложени стигми заједнице и многи људи не схватају шта су ментални поремећаји“, поручила је др Зивлак Радуловић.
Начелница Центра за ментално здравље Дома здравља Бањалука прим. Др Тамара Балабан рекла је да од радионице очекује бољу проходност пацијената из клиника према центрима за заштиту менталног здравља, односно укључивање у координисану бригу која је једна од најважнијих услуга, а то је психијатрија у заједници. 
„Болница служи за лијечење, а након тога сви пацијенти са хроничким психичких сметњама требају да буду упућени према центрима који би правили план бриге за пацијента и укључивали га у све наше активности које радимо“, поручила је Балабан и нагласила да у Републици српској тренутно ради 27 центара за ментално здравље.
Ениса Мешић, лидерица Пројекта менталног здравља у БиХ Асоцијације XY поручила је да је важно омогфућити неометано кретае пацијената кроз систем који им даје подршку. 
„Ово је један од начина на који ћемо обазбиједити комуникацију између болничког сектора и центара за ментално здравље. Ова радионица је почетак једне велике активности. Заједничко планирање отпуста пацијената је као проблем идентификован приликом планирања фазе три пројекта.  Прикупљањем података са терена видјели смо да је била исказана потреба за сарадњом“, објаснила је Мешић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.