Sign In

Kонференција о менталном здрављу: разговарајмо

Објављено:

​​​​Унапређење менталног здравља биће један од водећих изазова будући да статистика Свјетске здравствене организације указује на то да ће депресија у блиској будућности бити један од главних узрока неспособности за рад, речено је на конференцији у Теслићу под називом "Ментално здравље у БиХ - разговарајмо".

Руководилац Одсјека за болничку заштиту при Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да у здравственим установама у Републици Српској годишње у просјеку буде регистровано 40.000 људи са менталним потешкоћама. 

Латиновић је навео да центри за ментално здравље на годишњем нивоу пружају око 80.000 услуга, од чега је 30.000 први преглед. 

Према његовим ријечима, болничке услуге за акутну и хроничну хоспитализацију просјечно користи око 6.000 људи. 

Латиновић је истакао да је ресорно министарство успоставило добру законску легислативу која се односи на унапређење менталног здравља и навео да су у кључним законима у Српској, о здравственој заштити и осигурању, препознате услуге и установе на примарном нивоу здравствене заштите, а све у оквиру концепта деинституционализације које заговарају СЗО и развијене земље у свијету. 

"Тај процес подразумијева успостављање нових услуга на нивоу локалне заједнице које пружају мултидисиплинарни тимови у центрима за ментално здравље, којих у Српској има 27", навео је Латиновић и додао да је успостављена законска легислатива за такве центре, списак услуга које врше и које финансира Фонд здравственог осигурања Српске. 

Латиновић је нагласио да је веома значајно то да лицима са здравственим потешкоћама у њиховој локалној заједници може да буде пружен одговарајући амбулантни третман, због чега је важно оспособљавати стручњаке за ову област. 

Помоћник федералног министра здравства Горан Черкез рекао је да је ментално здравље један од главних проблема због чега је потребно повећати број мултидисциплинарних тимова, те што више смањити стигму у друштву да људи са менталним потешкоћама не би били у институцијама, већ живјели у својим срединама. 

Директор за сарадњу при Амбасади Швајцарске у БиХ Барбара Датвајлер Шојер рекла је да је протеклих седам година Влада Швајцарске донирала 17.000.000 КМ у оквиру пројекта менталног здравља, а подршку планира да настави и у наредне четири године са додатних 9.000.000 КМ. 

Она је истакла да је задовољна досадашњим резултатима у БиХ, у којој дјелује 70 центара за ментално здравље и у којима је око 3.000 особа имало бенефите у унапређењу квалитета живота и за око 30 одсто смањен број упућивања пацијената из домова здравља на више здравствене нивое, што је знатно смањило буџетске трошкове. 

Директор Асоцијације XY Емина Османагић рекла је да у свијету више од 450.000.000 лица има неки од менталних поремећаја, а самоубиство је други најчешћи узрок смрти међу младима. 

Члан Удружења грађана "Заједно" из Бањалуке Свјетлана Опачић указала је на значај медија у подизању свијести о менталним проблемима. 

Конференцији у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици присуствовало је око 300 представника институција, здравствених и образовних установа, удружења лица са менталним болестима и поремећајима, организација професионалаца у менталном здрављу, као и међународних организација у БиХ. 

Пројекат подржава Влада Швајцарске, a реализује Асоцијација XY.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.