Sign In

Континуирана подршка лицима са сметњама у менталном здрављу

Објављено:

​​​​​У оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске данас је одржан састанак на тему израде модела заједничког планирања отпуста корисника из болнице. 

Захваљујући процесима здравствене реформе у Републици Српској битно је унапријеђен модел заштите менталног здравља у примарној здравственој заштити преко мреже центара за заштиту менталног здравља, који су и носиоци превентивно-промотивних програма из области заштите менталног здравља, као и мултидисциплинарног приступа у дијагностици и терапији великог броја лица са сметњама у менталном здрављу.

Једна од важних улога ЦЗМЗ је и рехабилитација или наставак рехабилитације уз одрживе моделе опоравка лица са сметњама у менталном здрављу. Обзиром да  одређени број лица са сметњама у менталном здрављу у склопу њихових очекиваних клиничких слика захтијевају и третмане у хоспиталним условима на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите, очекивано је да се након санације симптоматологије започето болничко лијечење настави у надлежним центрима за ментално здравље.

Основни циљеви планирања отпуста треба да постигну континуитет бриге и третмана, обезбјеђење и мобилизацију оног степена подршке који би одговарао процијењеним потребама лица са сметњама у менталном здрављу за наставак живота у заједници, као и да у наставку подршке лицима са сметњама у менталном здрављу треба пружити подршку и члановима њихове породице, уважавајући важност индивидуалног приступа према кориснику. 

На данашњем радном састанку наглашена је потреба да планирање отпуста треба да започне већ током хоспитализације и да подразумијева заједничко укључивање свих актера који су повезани са лицем са сметњама у менталном здрављу, као будући ослонац њеном одрживом и, прије свега, квалитетном опоравку.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.