Sign In

Трауме из дјетињства залијечити разумијевањем

Објављено:

​​​У организацији Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, организована је радионица о психолошком савјетовању за стручњаке који раде са дјецом без адекватног родитељског старања у Дому "Рада Врањешевић".

Координатор у "Пројекту менталног здравља у БиХ" из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић рекао је да ресорно министарство у оквиру овог пројекта континуирано ради на унапређењу знања тимова из центара за ментално здравље. 
"Желимо да створимо тјешњу сарадњу између Дома `Рада Врањешевић`, Центра за ментално здарвље, Психијатријске клинике и Центра за социјални рад у Бањалуци", навео је Латиновић. 
На радионици, у оквиру "Пројекта менталног здравља у БиХ", наглашено је да је дјеци без адекватног родитељског старања потребно пружити континуирану стручну помоћ и пажњу будући да је адолесценција најосјетљивији период одрастања. 
Национални координатор за ментално здравље у Републици Српској Биљана Лакић истакла је да учесници радионице имају прилику да погледају документарни филм који даје наду да је могуће залијечити трауму уколико у животу ове дјеце континуирано постоји особа која их разумије и његује њихова осјећања. 
"Документарни филм је о алтернативној школи у држави Вашингтон коју похађају дјеца која су, због неповољних животних услова, изгубила право на школовање или напустила школовање. Филм сублимира знања о трауми", навела је Лакић. 
Она је нагласила да је филм заснован на истраживању о одрастању дјеце у неповољним животним условима као што су физичко, вербално и вршњачко насиље, злостављање, развод родитеља, напуштање, те о одрастању дјеце чији родитељи користе недозвољене супстанце. 
"То истраживање је показало да дјеца која имају више од ова четири неповољна животна догађаја у критичном периоду одрастања касније као одрасли имају много веће шансе да заврше у затвору, те дупло већи ризик од инфаркта, карцинома и менталних обољења", рекла је Лакић. 
Она је додала да на радионици учествује 18 стручних радника из Дома "Рада Врањешевић" и њихови партнери из Центра за ментално здравље, Центра за социјални рад и Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Српске. 
Клинички психолог Надежда Савијак навела је да дјеца која су одрасла у дисфункционалним породицама имају лошу слику о себи, не вјерују другим људима и функционишу у режиму преживљавања. 
Према њеним ријечима, таква дјеца су стално напета и на минимално повишен глас наставника и приликом минималних вршњачких несугласица могу реаговати насиљем и од жртве се претворити у улогу агресора, да поново не би били жртве. 
"Већина дјеце која бораве у Дому `Рада Врањешевић` и корисници су центра за социјални рад", рекла је Савијак.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.