Sign In

Одржана трећа радионица о етичком извјештавању о менталном здрављу

Објављено:

​​Трећа радионица о етичком извјештавању о менталном здрављу у оквиру Пројекта менталног здравља у БиХ, који проводи Асоцијација XY у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства окупила је бројне представнике медија и здравствене професионалце.
У оквиру радионице која се одржава на Влашићу, представљена је и публикација Етичко извјештавање о менталном здрављу ријеч је конкретним смјерницама намијењеним новинарима који извјештавају о особама са менталним поремећајима или менталном здрављу, као и здравственим професионалцима.
Смјернице доносе одговоре на питања о томе шта је мантално здравље, на који начин су регулисана права особа са менталним поремећајима, о стигматизацији особа са менталним поремећајима, медијској етици, извјештавању о специфичним менталним поремећајима, прихватљивој терминологији, митовима и чињеницама и улози медија у разбијању предрасуда, које се често повезују са менталним здрављем.
Доктор Милан Латиновић из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске нагласио је да је ова радионица јединствена прилика за узајамну сарадњу и едукацију између особа са менталним болестима, преставницима министарстава, здравствених професионалаца из менталног здравља, представницима медија и невладиног сектора како унаприједити ментално здравље грађана, како смањити стереотипе и предрасуде према људима који имају проблема са менталним здрављем.
„Приручник Етичко извештавање у менталном здрављу је добар примјер како су професионалци из здравства и медија у заједничком раду приредиле практичан приручник за широку употребу“, рекао је Латиновић.
Кроз занимљива предавања и дискусије новинари и запослени у центрима за ментално здравље информисали су се о на реформи менталног здравља, медијском контексту менталног здравља, улози медија у антистигма кампањама, улози друштвених мрежа, извјештавању о специфичним менталним поремећајима код одраслих и дјеце, као и о заједничкој улози у перцепцији јавности особа са менталним поремећајима.
Лидерица треће компоненте Пројекта Звјездана Стјепановић објашњава да Пројекат менталног здравља у Босни и Херцеговини, кроз ову компоненту настоји да осигура боље услове за социјалну, економску и културну инклузију корисника услуга менталног здравља у заједницама у којима живе.
„Активности ове компоненте директно су усмјерене на побољшање квалитета живота корисника, кроз пружање обука корисницима у циљу стицања различитих знања и вјештина, кроз јачање капацитета њихових удружења путем подршке програмима базираним на њиховим потребама. С друге стране, радимо посвећено на подизању свијести о једнаким могућностима и правима појединаца, на побољшању услова у друштву које је дужно да им омогући друштвену и економску интеграцију“, поручила је Стјепановић.
Према њеним ријечима, Приручник о етичком извјештавању о менталном здрављу иновативан је документ у Босни и Херцеговини који треба да обезбједи разумијевање и поштовање права појединаца на приватност, на достојанство, на лијечење, на нормалан живот и пуну интеграцију у заједници без обзира на постојање менталног поремећаја.
Осим представника Пројекта менталног здравља у БиХ, Асоцијације XY, професионалаца из области менталног здравља и медија, Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералног министарства здравства, на едукацијама су учешће узели и корисници менталног здравља. Пројекат менталног здравља у БиХ финасира Влада Швајцарске. ​​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.