Sign In

Више од 170 учесника на обиљежавању Свјетског дана менталног здравља

Објављено:

​Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са Пројектом менталног здравља у Бих и Асоцијацијом XY организовало је обиљежавање Свјетског дана менталног здравља. 

Тема овогодишњег Дана менталног здравља јесте превенција суицида, а на овогодишњој манифестацији, која је одржана у Административном центру Владе Републике Српске и која је окупила више од 170 учесника  говорило се о овом јавноздравственом проблему, али и бројним другим темама у вези са менталним здрављем и унапређењем система подршке људима који се суочавају са проблемима у менталном здрављу.  У програму обиљежавања учествовали су и корисници услуга менталог здравља који су пренијели своја искуства и кроз личну причу послали поруке охрабрења и наде, а онима који осјећају тегобе које су повезане са менталним здрављем поручили да имају коме да се обрате. 
Координатор за ментално здравље у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић нагласио је да у Републици Српској у посљедњих десет година број самоубистава у паду, а  да је најчешћа старосна доб особа у Српској која изврше самоубиство око 60 година.
"Морамо истаћи да само здравствени систем нема одговор на то питање, него би у ову проблематику требало да буде укључена цијела друштвена заједница. Настојимо да кроз наше активности позовемо и све грађане да мисле о свом менталном здрављу", навео је Латиновић.
Према његовим ријечима, када је у питању суицид, веома је битно превазићи ситуације у којима се нађе појединац усљед одређених животних околности и у томе је честа помоћ коју пружа породица, пријатељи, радне колеге.
Латиновић је упозорио и на податке Свјетске здравствене организације који говоре о томе да је суицид све више присутан и у младој популацији, према којима је суицид најчешћи узрок смрти лица између 25 и 35 година старости.
Национални координатор за ментално здравље у Републици Српској Биљана Лакић навела је да су начешћи разлози због којих се људи обраћају за помоћ служабама и установама за ментално здравље - анксиозни и депресивни поремећаји и поремећаји повезани са стресом.
"Често се људи јављају и због проблема на радном мјесту, због неких личних проблема, а одређен дио пацијената се јавља и због озбиљних менталних здравствених проблема", рекла је Лакић.
Она је истакла да се око 30.000 лица годишње обрати за помоћ у службе менталног здравља, од којих се око 26.000 јавља амбулантно, а око 4.000 буде хоспитализовано у психијатријским клиникама и болницама, те да је тај број отприлике исти у посљедњих неколико година.
"Треба имати у виду да се, иако се годинама боримо против стигме када су у питању ментални поремећаји и промоција свјесности значаја менталног здравља, сигурно значајан број људи никада не обрати за помоћ", истакла је Лакић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.