Sign In

Министар Шеранић на 4. састанку министара здравља у Софији

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и министар здравља Народне Републике Кине Ма Сјаовеј разговарали су данас у Бугарској о сарадњи у наредном периоду, активностима партнера из те земље на изградњи болнице у Добоју и улагањима у област здравства у Републици Српској.

Министар Шеранић је рекао да је са Маом разговарао и о одржавању форума и семинара у Српској и Кини на којима би стручњаци из двије земље представили своје праксе.

"Било је ријечи и о томе да се у Кини представе активности кинеских партнера када је ријеч о инфраструктурним пројектима у области здравства у Српској", рекао је министар Шеранић, који учествује на 4. састанку министара здравља Кине и земаља Централне и Источне Европе који се одржава у Бугарској.

Он је рекао да је за Републику Српску веома важно присуство на овом форуму, јер њени представници могу да са водећим људима кинеског здравства директно разговарају о заједничким пројектима и наставку билатералне сарадње.

Министар Шеранић је додао да је на скупу у Бугарској са водећим људима Свјетске здравствене организације за Европу разговарао о наредном двогодишњем уговору те организације са БиХ, као и о активностима на превенцији масовних незаразних болести.

Он је оцијенио да се на састанку у Софији са партнерима из Кине и региона, између осталог, разговара о глобалној политици у области здравства и циљевима УН до 2030. године када је ријеч о развоју одрживости здравствених система.

"У фокусу разговора су различити изазови у области здравства и здравља, као и проширење сарадње у смислу политика и планова развоја здравствених система, превенција заразних и незаразних болести, размјена инновација и медицинских технологија, развој здравственог менаџмента и увођење традиционалне кинеске медицине у оквиру здравствених система на простору земаља Централне и Источне Европе", рекао је министар Шеранић. ​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.