Sign In

Обиљежавање мјесеца борбе против зависности

Објављено:

​​​Предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Републике Српске Милан Латиновић изјавио је у Приједору да су истраживања показала да шест одсто петнаестогодишње ђеце користи дрогу.

"То нас сврстава међу земље које имају мали проценат кориштења опојних дрога, али нас упозорава да о томе морамо размишљати, поготово што се истраживањем дошло до податка да је око 70 одсто дјеце користило у неким приликама алкохол, а јако је битно да сваки облик зависности прелази у други", рекао је Латиновић на конференцији за новинаре којом је почела цетрална активност обиљежавања "Мјесеца борбе против болести зависности". 

Он је додао да су, када је ријеч о рјешавању проблема зависника, у домаћим здравственим установама током ове године лијечена 534 зависника и међу њима је највише било интравенских зависника од хероина.
 
Доктор Латиновић је додао да је, осим едуковања ученика, важна и едукација просвјетних радника и родитеља, те додао да су у 2019. години планирана нова истраживања која се спроводе и у 35 земаља Европе како би се упоредили добијени подаци. 
Начелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић изразио је захвалност што се централно обиљежавање "Мјесеца борбе против болести зависности", након 2012. године поново одржава у Приједору. 

"Oсим заштите и превенције од тероризма, борби против организованог криминала и корупције и привредног криминалитета, ово је значајна област којој Министарство унутрашњих послова полаже велики значај", истакао је Иванић. 
Он је додао да је од 2015. до 2017. године евидентиран пораст броја кривичних дјела везаних за опојне дроге и тај број је за 26 одсто у 2017. години већи него 2015. године у Републици Српској. 

"У 2017. години имали смо најбоље резултате, када је само марихуане одузето 177 килограма, а за 10 мјесеци ове године имамо повећану ђелатност на отривању дроге за 34 одсто, а прикупили смо до сада већ 148 килограма марихуане", истакао је Иванић. 

Након конференције за новинаре, отворена је централна манифестација "Мјесеца борбе против болести зависности" у оквиру које су представљени радови ученика Основне школе "Десанка Максимовић" и игроказ о теми "Опасности од болести зависности", док су припадници Министарства унутрашњих послова извели тактично-показну вјежбу. 

У оквиру програма манифестације, одиграна је пријатељска кошаркашка утакмица између полицијских службеника и ученика Основне школе "Десанка Максимовић", а потом је и Дом здравља Приједор представио своје активности. 
Мјесец борбе против болести зависности траје од 15. новембра до 15. децембра, а мото овогодишње акције је "Игра у којој увијек губиш".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.