Sign In

Министар Шеранић: „Младице“ су снага друштва

Објављено:

​​​​У Републици Српској годишње од малигних болести просјечно оболи 50 лица до 18 година, али су видљиви позитивни помаци у борби против ових опаких болести, поручено је данас у Бањалуци на Шестој регионалној конвенцији Мреже младих излијечених од рака Републике Српске Младице.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је на Конвенцији која се одржава под покровитељством премијера Републике Српске Радована Вишковића и Владе Републике Српске да они који су се излијечили од малигних болести мотивишу на стварање бољег друштва у цјелини. 
"Друштво треба да помогне онима који су прошли такве ствари, јер они дају снагу свима нама да у будућности овај здравствени систем учинимо бољим", рекао јеминистар Шеранић.  

Министар Шеранић је истакао да Универзитетски клинички центар Републике Српске, Фонд здравственог осигурања и Министарство здравља и социјалне заштите чине све како би пацијентима обезбиједили адекватан, квалитетан и безбједан лијек. 

Шеф Одјељења хематоонкологије на Педијатријској клиници УКЦ-а Републике Српске Јелица Предојевић Самарџић рекла је да је веома важно окупљати пацијенте који су преживјели малигну болест и који су излијечени. 

"Њихово изљечење је оно што наш посао чини вриједним и даје нам стимуланс за даље активности", рекла је Самарџић и додала да су услови за боравак ових пацијената у универзитетском клиничком центру Републике Српске побољшани. 

Она је навела и да им у процесу лијечења много помаже Родитељска кућа у којој је смјештен велики број пацијената. 
Оснивач активне групе младих лијечених од рака са територије Републике Српске Милош Малешевић оцијенио је као веома важну ову конвенцију која, како је нагласио, учесницима пружа прилику да схвате да нису сами, да рак није баук и да постоји нада и за живот послије њега. 

Према његовим ријечима, Конвенцији, која ће трајати до петка, 30. августа, присуствује 48 младих излијечених од рака из Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ. 

Овај скуп, који има едукативни карактер, организује Удружење родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" заједно са мрежом младих лијечених од рака Републике Српске "Младице".​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.