Sign In

Свјетски дан борбе против можданог удара - 29. октобар 2017. године

Објављено:

​​​​Мождани удар се развија у случају када дође до прекида снабдијевања крвљу у дијелу мозга. Без крви, мождане ћелије се оштећују или одумиру. Овакво оштећење може имати различите ефекте у зависности од тога који дио мозга је захваћен. Могу бити захваћени: покретљивост, говор, чула, размишљање.

Ове године фокус кампање Свјетског дана борбе против можданог удара је превенција. Двадесет и деветог октобра 2017. године промовишу се активности које могу да унаприједе свијест о ризику од можданог удара као и предузимање мјера на индивидуалном и популационом нивоу, које могу да спријече мождани удар.

Према подацима објављеним од стране World Stroke Organization на http://www.worldstrokecampaign.org/, jедна од шест особа ће доживјети мождани удар у животу. Деведесет процената можданих удара је повезано са десет кључних фактора ризика и сви можемо учинити нешто да спријечимо мождани удар:

1. КОНТРОЛИШИТЕ ВИСОКИ КРВНИ ПРИТИСАК
Хипертензија је повезана са готово половином свих можданих удара. Познавање и контрола вашег крвног притиска, промјена животног стила и/или употреба лијекова ће смањити ризик од можданог удара.
2. УМЈЕРЕНО ВЈЕЖБАЈТЕ ПЕТ ПУТА НЕДЕЉНО
Преко трећине свих можданих удара дешава се људима који не вјежбају редовно. Умјерено вежбање пет пута недељно ће смањити ризик од можданог удара.
3. ИМАЈТЕ ЗДРАВУ, БАЛАНСИРАНУ ИСХРАНУ
Скоро четвртина можданих удара је повезана са исхраном која је сиромашна у потрошњи воћа и поврћа. 
4. СМАЊИТЕ НИВО ХОЛЕСТЕРОЛА
Више од четвртине можданих удара је повезано са високим нивоима „лошег“ холестерола (LDL). Ако не можете да одржите здрав ниво холестерола уз помоћ одговарајуће исхране, разговарајте са својим доктором о другим третманима који би могли помоћи.
5. ОДРЖАВАЈТЕ НОРМАЛАН ИНДЕКС ТЈЕЛЕСНЕ МАСЕ И ОДНОС СТРУК/КУКОВИ 
Готово једана петина можданих удара су повезани са гојазношћу. Добар начин да сазнате да ли треба да изгубите тежину је да подијелите обим струка обимом кукова. Ако је број преко 0.9 (за мушкарце) и 0.85 (за жене), ваша тежина може имати утицај на већи ризик за настанак можданог удара и користио би вам губитак тежине.
6. ПРЕСТАНИТЕ ПУШИТИ И ИЗБЈЕГАВАЈТЕ ИЗЛАГАЊЕ ДУВАНСКОМ ДИМУ
Више од једне десетине можданих удара је повезано са пушењем. Престанак пушења смањује ризик од можданог удара.
7. СМАЊИТЕ УНОС АЛКОХОЛА
Преко милион можданих удара се сваке године повезује са прекомјерним конзумирањем алкохола. Смањите унос алкохола на двије јединице алкохола дневно за мушкарце и једну за жене, што ће вам помоћи у смањењу ризика од можданог удара.
8. ИДЕНТИФИКУЈТЕ И ТРЕТИРАЈТЕ АТРИЈСКУ ФИБРИЛАЦИЈУ
Неправилан рад срца или нека друга обољења срца су повезана са девет процената можданих удара. Разговарајте са својим доктором о могућим третманима како бисте смањили ризик.
9. ДИЈАБЕТЕС
Дијабетес и мождани удар дијеле многе факторе ризика, а и сам дијабетес повећава ризик од настанка можданог удара. Смањивање ризика од дијабетеса и добра контрола болести смањују ризик за настанак можданог удара. 
10. ПРИХОДИ И ОБРАЗОВАЊЕ
У земљама са ниским нивоом прихода, ниво образовања је повезан са ризиком за настанак можданог удара. Политике које се баве сиромаштвом и побољшањем приступа здравственој заштити и образовању ће имати позитиван утицај на превенцију настанка можданог удара и других незаразних болести.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.