Sign In

Одржано хуманитарно вече за набавку медицинске опреме за пријевремено рођене бебе

Објављено:

​​У Бањалуци је синоћ одржано хуманитарно вече с циљем прикупљања новца за набавку ласера и потребне опреме која ће терапијским третманима спријечити оштећење или потпуни губитак вида код пријевремено рођене дјеце, за шта је потребно око 92.000 КМ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић навео је да је у Српској, у односу на укупан број порода, 12 одсто пријевремено рођене дјеце.
"Срећан сам што вечерас учествујем у овој хуманитарној акцији. Морамо помоћи пријевремено рођеним бебама и драго ми је што се шира друштвена заједница укључила у набавку потребне опреме", рекао је министар Шеранић.
Он каже да је Министарство здравља и социјалне заштите увијек на располагању људима којима је помоћ потребна.
Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Данка Мирјанић истакла је да је од изузетне важности да буде набављена опрема која ће помоћи у раној дијагностици одређених промјена и праћењу поремећаја, као и адекватном лијечењу након правовремене дијагностике.
"Ласер се неће користити само за лијечење ретинопатије која се најчешће јавља код пријевремено рођене ђеце, већ и у лијечењу других офталмолошких обољења, као што је глауком или туморска обољења ока", рекла је Мирјанић​ и додала да ће у наредних неколико дана бити саопштен износ средстава који је вечерас прикупљен.
Она је напоменула да су активности Удружења подржала бројна предузећа и политичке странке, али и појединци, куповином карте за хуманитарно вече, те позивом на хуманитарни број 1415.
Хуманитарно вече, којем су присуствовале званице из јавног, политичког и друштвеног живота Републике Српске, организовало је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.