Sign In

Министар Ален Шеранић на састанку са руководиоцима здрaвствених установа у Херцеговини

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је састанак са директорима здравствених установа у херцеговачким општинама и поручио да јединице локалне самоуправе морају имати већи ангажман у рјешавању проблема.
"Проблеми и будућа рјешења иду у два правца. Једни се односе на финансијске проблеме појединих установа. Начин финансирања домова здравља је нешто са чиме ћемо се бавити у наредном периоду новим законом о здравственој заштити и здравственом осигурању. Разговарали смо и о специфичности домова здравља, посебно када је ријеч о специјализацијама доктора, те могућности да дио специјализације обављају у матичним установама", навео је министар Шеранић. 
Он је након састанка рекао да је разговарано и о обезбјеђивању педијатријске и гинеколошке здравствене заштите у домовима здравља у Љубињу и Берковићима, те о превазилажењу проблема у функционисању Дому здравља у Билећи. 
"Неки проблеми који ће се рјешавати односе се директно на Министарство, неки на Фонд здравственог осигурања или на неку од других институција. Оно што је закључак јесте да се мора очекивати већа ангажованост јединица локалне самоуправе у вези са стањем у домовима здравља", нагласио је министар Шеранић. 
Он је навео да постоје бизарни случајеви који су домове здравља довели у тешку финансију ситуацију. 
"Имамо случајеве да руководиоци нису уплаћивали доприносе за пензијско и здравствено, па оду у пензију и туже ту исту установу за неуплаћивање, па се установа нађе пред тужбама и одлукама суда о извршењима. Неке ствари морају другачије да се посложе како би домови здравља могли да опстану и пруже становништву оно што је најпотребније", нагласио је министар Шеранић. 
Када је ријеч о губицима и дуговања у домовима здравља, Шеранић подсјећа да они нису од јуче, већ да се вуку дужи временски период. 
"Дом здравља Билећа је од 2017. направио пуно помака на изналажењу рјешења, исто тако и Дом здравља Требиње, гђе људи плански настоје рјешавати проблеме. Ту ће и Влада притећи у помоћ и одређене ствари по питању пореза и доприноса ће се рјешавати у оквиру плана који се односи на прелазак установа на трезорски начин пословања који је планиран да се обави до 2022. године", рекао је министар Шеранић. 
Он је похвалио пословање Дома здравље Невесиње наводећи да ће они идуће године прећи на трезорски начин пословања. 
Директор Дома здравља у Невесињу Жарко Таминџија изјавио је да ова здравствена установа има позитиван тренд пословања. 
"Како која година одмиче нама опада број становника и мислим да ћемо и ми у догледно вријеме бити у проблемима. Менаџмент је водио рачуна о трошковима и успјели смо да одржимо систем да функционише како треба", истакао је Таминџија. 
Директор Дома здравља Требиње Бранка Драшковић рекла је да је министар показао велико разумијевање за проблеме домова здравља. 
"Дом здравља Требиња има велике дугове из претходног периода. Посљедње двије године послујемо позитивно и циљ нам је да тако наставимо. Предочили смо министру шта нам је потребно да би наставили позитиван тренд пословања", навела је Драшковић.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.