Sign In

Међународна седмица превенције тровања оловом

Објављено:

​​У свијету се ових дана обиљежава међународна седмица превенција тровања оловом. Циљ ове акције јесте да се нагласи значај елиминације олова у произвводима, нарочито у бојама. Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са Глобалном алијансом за елиминацију боја које садрже олово (Global Alliance to Eliminate Lead Paints – GAELP) и Свјетском здравственом организацијом, као и годинама ди сада, обиљежава ову седмицу с циљем да се јавност у Републици Српској упозна са значајем превенције тровања оловом. 

С тим у вези, Републичка управа за инспекцијске послове узорковала козметичке производе укључујући дјечије козметиче производе и у сарадњи са ЈЗУ Институтом за јавно здравство Републике Српске исте тестирало на садржај олова и све анализе су биле уредне. Ранијих година тестирани су насумице одабрани различити предмети опште употребе попут прибора за јело и дјечијих играчака и те анализе биле су негативне.

Захваљујући Закону о хемикалијама који је утемељен на легислативи који уређује област хемикалија у ЕУ (REACH регулатива), те закону о предметима опште употребе који су на снази у Републици Српској и који су захваљујући сарадњи привреде, Републичке управе за инспекцијске послове и ЈЗУ Института за јавно здравство имплементирани, олово је већим дијелом елиминисано из предмета опште употребе. Наглашавамо да је у Републици Српској на снази и забрана употребе тзв. оловног бензина што у значајној мјери доприноси заштити здравља грађана те животне средине.

Зашто је важно препознати ризик и забранити олово у производима?
Олово је отров који се накупља у организму и штетно дјелује на различите системе органа. Не постоји безбједан ниво изложености олову, што значи да не постоји довољно ниска концентрација у организму која би се сматрала безбједном. 
У тијело доспијева удисањем честица насталих сагоријевањем материјала који садрже олово, те уношењем воде, хране или прашине који садрже олово. Дјеца су посебно осјетљива категорија због њихове навике да устима спознају предмете који их окружују, укључујући и играчке које су обојене бојама које садрже олово. Изложеност олову узрокује сваке године у свијету 600 000 нових случајева сметњи у интелектуалном развоју код дјеце. Већина дјеце изложених високим концентрацијама олова живи у неразвијеним земљама или земљама у развоју.

О значају превенције тровања оловом говори чињеница да је 0.6% укупног глобалног оптерећења болешћу узроковано управо изложеношћу олову. Сваке године, због излагања олову, нових 600 000 случајева дјеце има потешкоће у интелектуалном развоју.

Као посљедице тровања оловом код дјеце могу се јавити трајни нежељени ефекти по здравље у виду сметњи развоја мозга и нервног система. Изложеност трудница високим концентрацијама олова може, између осталог, изазвати побачај, пријевремени пород и појаву одређених урођених аномалија.

Подсјећамо да је олово природни елемент и као такво је неизбјежно у животној средини. Такође, олово се у значајнијим концентрацијама у животној средини акумулира захваљујући активностима попут рударства и металургије, употребом и љуштењем боја који садрже олово, стварањем електричног и електронског отпада. Вода за пиће која се испоручује корисницима системом оловних цијеви такође може да садржи олово.

Република Српска препознала је значај превенције тровања оловом и на тржишту Републике Српске забрањена је употреба олова у моторном бензину, бојама и накиту. 

Како бисте заштитили своју породицу потребно је редовно одржавати хигијену простора и хигијену дјечијих руку како би се уклониле нечистоће које могу да садрже честице олова.

Приликом куповине боја за бојење зидова или предмета тражите од вашег продавца информацију да ли исте садрже олово. Алтернативе постоје. Правилно одложите електронски и електрични отпад који може да садржи олово и друге тешке метале, те не дозволите да дјеца долазе у контакт са таквим отпадом. Јер тровање оловом се у потпуности може спријечити.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.