Sign In

Уручени сертификати и опрема за Дом здравља Бањалука

Објављено:

​​​​Дому здравља Бањалука уручена je медицинска и немедицинска опрема укупне вриједности 74.271 KМ. Опрему је донирала Влада Швajцарске у склопу пројекта “Јачање сестринства у Босни и Херцеговини” (ПроСес). Опрема ће се користити за пружање унапређених услуга здравствене његе у заједници. У едукацију и практично оспособљавање 40 медицинских сестара и техничара уложено је 116.717,00 KМ.

Ова подршка омогућила је квалитетнији приступ раду у заједницимедицинских сестара и техничара у ДЗ Бањалука, кроз услуге лијечења пацијената, превенције болести и њених компликација, те промоције здравља. Њихов приоритет је рад са пацијентима са хроничним обољењима те најугроженијим особама. 

Пројекат је успјешно подржао увођење услуга сестринства у заједници и у домовима здравља Бијељина, Приједор, Брчко, Тузла, Оџак, Мостар, Мостар Стари Град, Томиславград и Ливно. Укупно је едуковано 195 медицинских сестара и техничара у овим општинама. 

Медицинским сестрама и техничарима који су у оквиру пројекта успјешно завршили обуку сертификате је уручио шеф Ођељења за болничку здравствену заштиту Министраства здравља и социјалне заштите РС др Милан Латиновић.На овом догађају о значају активности на унапређењу сестринства говорили су директорица Дома здравља у Бањој Луци проф. др Гордана Тешановић, представник Министарства здравља и социјалне заштите РС др Милан Латиновић, Маја Зарић, координатор здравственог програма при Швицарској агенцији за развој и сарадњу, амбасада Швицарске у БиХ, Инес Kатић-Врдољак, менаџерица пројекта и Маја Јошић, медицинска сестра и учесница пројекта.

ПроСес, који подржава и финансира Влада Швицарске средствима у износу од 8 милиона KМ, проводи се у цијелој Босни и Херцеговини, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Федералним министарством здравства. Пројекат проводе Фондација фами и Женевска универзитетска болница. Поред рада на унапређењу услуга здравствене његе у заједници, пројекат се бави и регулативом у области сестринства као и високошколским образовањем медицинских сестара/техничара.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.