Sign In

Свјетски дан оралног здравља

Објављено:

​​​Поводом 20. марта, када се обиљежава Свјетски дан оралног здравља Завод за стоматологију Републике Српске организовао је радионицу о оралном здрављу у Центру "Заштити ме" у Бањалуци. 

Директор Завода за стоматологију Републике Српске Ранка Кнежевић рекла је да орално здравље има велики значај за опште здравље организма јер се у зубном плаку налази велики број бактерија које су узрочници обољења уста и зуба, а могу да доведу до обољења цјелокупног организма. 

"Превентивне мјере имају велики значај у очувању оралног здравља, а нарочито су важне код трудница и дјеце предшколског узраста. Здрава усна дупља код малог дјетета је предиспозиција за здраве млијечне зубе, што је услов за здраве сталне зубе", рекла је др Кнежевић.  

Представник Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Марина Миловановић рекла је да ресорно министарство подржава активности које имају за циљ да подигну ниво бриге о оралном здрављу становништва. 

"Уста су огледало које одржава опште здравље организма и зато је важно подстаћи бригу о оралном здрављу у најранијој доби дјеце, јер се тада усвајају и развијају сви животни стилови", рекла је Миловановићева. 

Директор Јавне установе Центар "Заштити ме" Зорица Кузмановић Василић истакла је значај обиљежавања Свјетског дана оралног здравља у овој установи, у којој се васпитавају и образују дјеца са сметњама у развоју из цијеле Републике Српске. 

"Ова едукативна радионица има велики значај за наше малишане, како за њихово здравље, тако и за њихову социјализацију", рекла је Василићева. 

Она је навела да у Центру има 147 ученика, од чега 54 ученика живе у интернату у оквиру ове установе. 

Свјетски дан оралног здравља обиљежава се 20. марта са циљем подизања свијести, као и охрабривања породица и заједнице како би се предузеле мјере за смањење штетних посљедица које изазивају оралне болести.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.