Sign In

Члановима Удружења пензионера представљена Стратегија за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да је Удружење пензионера Српске значајан партнер Владе Српске и да ће се његовим захтјевима изаћи у складу са могућностима.

Министар Богданић је данас у Теслићу разговарао са представницима Удружења пензионера о унапређењу положаја старијих лица у области здравствене и социјалне заштите, гдје су изнијели захтјеве у вези са увођењем додатних права. 

"Ријеч је о ослобађању од плаћања аутобуских карата, те о неплаћању љекарских увјерења и накнада код продужавања возачких дозвола. Предложили су и јако добар приједлог да се уведу значајније партиципације за бањска лијечења, да се на тај начин створе услови за масовније учешће", рекао је министар Богданић. 

Он очекује да ће захтјеви пензионера имати добар одјек и код превозника и других субјеката, те најавио да ће упутити захтјев медицини рада и спорта да нађе начин да их ослободи једног дијела надокнаде за љекарска увјерења. 

​Министар Богданић је оцијенио да је састанак прошао у доброј атмосфери, да су се пензионери повољно изјаснили о стратегији за унапређења положаја старијих лица у Српској за период 2017-2026. година, која ће као приједлог бити упућена Народној скупштини Српске. 

Он је појаснио да је стратегијом предвиђено и учешће пензионера у пројектима ЕУ, као и партнерство са Владом у друштвено-политичком и културном животу Републике Српске. 

Помоћник министра здравља Бранка Сладојевић рекла је да је стратегија први такав документ чија релизација треба да унаприједи квалитет живота пензионера, у складу са опређељењем Владе да се пензионерима посвети посебна пажња. 

Она је као циљеве стратегије навела постизање међугенерацијске солидарности јачањем породичне подршке старијим лицима, смањење сиромаштва код старијих лица и упознавање о правима социјалне заштите, те унапређење здравља старијих лица, те приступ програмима цјеложивотног учења и волонтерских активности за старија лица у локалним заједницама. 

Сладојевићев каже да ће се стратегија ревидирати сваке три године, у сарадњи са партнерима. 

Предсједник Удружења пензионера Републике Српске Раде Ракуљ рекао је да очекује да се испоштују европски стандарди људских права и као захтјеве овог удружења навео и учешће у свим органима управљања, олакшице у продужењу возачке дозволе, попусте у јавном превозу, те партиципацију у бањском лијечењу. 

Ракуљ је оцијенио као добру предложену стратегију за унапређење положаја старијих лица у Српској 2017-2026, али да је потребно доста допуна и да пензионери буду активни учесник у томе. 

Састанку у хотелу "Кардијал" у Бања Врућици код Теслића присуствовали су и директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске Младен Милић, директор Фонда здравственог осигурања Дејан Кустурић, те представници здравствених установа.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.