Sign In

Одлична сарадња и вишегодишња подршка здравственом систему Републике Српске

Објављено:

​​​

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић захвалио је данас у Новом Саду Влади Србије, Покрајинској влади и здравственим установама Војводине за дугогодишњу несебичну помоћ коју пружају у лијечењу становништва Републике Српске.

"Та подршка огледа се и у помоћи Србије и Покрајине здравственим радницима Српске, као и њеним здравственим установама. Сарадњу настављамо и даље, али у много већим капацитетима", рекао је Шеранић новинарима након састанка са покрајинским секретаром за здравство Зораном Гојковићем.

Министар Шеранић је навео да је са Гојковићем разговарао о искуствима у Војводини када је ријеч о инфраструктурним капацитетима Клиничког центра Војводине /КЦВ/ и Института у Новом Саду.

"Разговарали смо како да у блиској будућности путем пројекта Европске инвестиционе банке, Банке Савјета Европе или путем фондова ЕУ, дођемо да финансијских средстава које би усмјерили у здравствене потребе грађана Српске и Војводине", рекао је министар Шеранић.

Он је навео да су на састанку разговарали и о Болници "Србија" у Источном Сарајеву, која је веома важна за Републику Српску.

"Болница је нова, савремена и с поносом могу рећи да ју је Српска сама направила јер су и пројектовање, извођачи радова, као и средства дошли из Српске", рекао је он.

Министар Шеранић сматра да је изградња Болнице у Источном Сарајеву велико искуство јер је Српска показала да за свега 18 мјесеци може направити једну репрезентативну здравствену установу која може да задовољи све европске стандарде.

Министар здравља Републике Српске навео је да је са Гојковићем разговарао и о начинима како задржати младе љекаре да не одлазе из Српске и Србије, односно Војводине.

"У сваком случају сагласили смо се да младим љекарима треба понудити што бољу и квалитетнију едукацију. Истовремено, морамо правити и мрежу љекара из Србије, Војводине и Српске који могу заједнички да наступају и усавршавају своја знања", рекао је Шеранић.

Он је додао да љекари из Војводине континуирано долазе у Клинички центар Републике Српске у Бањалуци.

"То је сарадња која траје дуги низ година, на чему су Бањалука и Српска неизмјерно захвални", рекао је министар Шеранић.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић нагласио је да је међусобна сарадња на све већем нивоу, а да је данас било ријечи о три сегмента те сарадње која ће се развијати у будућности. 

„Прво и најважније је да ће наше установе као и до сада бити отворене за све грађане из Републике Српске, тако је било у прошлости, тако је сада а тако ће бити у будућности. Други конкретан модел сарадње ће се огледати кроз активно учешће у међународним пројектима из области здравствене заштите у оквиру међудржавне сарадње и партиципирања према фодновима Европске уније, да покушамо да та средства преусмјеримо на наше здравтсвне системе“, рекао је гојковић додајући да се трећи ниво сарадње односи на јачање кадра и стремљења ка новим сазнањима из области медицине која је сваким даном све напреднија и захтјевнија. 

Делегација из Републике Српске је посјетила и Клинички центар Војводине у Новом Саду. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.