Sign In

Данас се обиљежава Свјетски дан борбе против полиомијелитиса

Објављено:

​​​Свјетски дан борбе против полиомијелитиса се обиљежава 24. октобра сваке године у знак сјећања на рођење Јонаса Салка, који је водио први тим који је успио да развије вакцину против полиомијелитиса. Овај дан је прилика да се свијет подсјети на значај борбе против полиомијелитиса, као и на огроман напредак који је у тој борби до сада постигнут, при чему је до сада, на основу информација Свјетске здравствене организације, више од осам милиона дјеце помоћу вакцинације спасено од доживотне парализе или смрти. 

Полиомијелитис или дјечија парализа је веома заразна болест која се најчешће јавља код дјеце до пет година живота. Болест је изазвана вирусом који улази у тијело кроз уста и размножава се у цријевима, одакле се шири и напада нервни систем, а може да изазове потпуну парализу у свега неколико сати.

Почетни симптоми болести су грозница, умор, главобоља, повраћање, укоченост у врату и бол у удовима. Једна од 200 инфекција доводи до трајне парализе, обично у ногама. Од укупног броја заражених особа код којих се развила парализа, пет до десет одсто умире усљед парализе дисајне мускулатуре. 

Не постоји лијек против полиомијелитиса, али постоји превенција у виду вакцине, која је веома ефикасна и може да заштити дијете до краја живота, ако се примијени у адекватном броју доза.

Свјетска здравствена организација је 1988. године покренула Програм искорјењивања полиомијелитиса, чија стратегија се базира на адекватном надзору и превенцији инфекције имунизацијом сваког дјетета, све док се ширење вируса потпуно не заустави и свијет не буде ослобођен од овог вируса. 

Од покретања Програма искорјењивања полиомијелитиса, број случајева ове болести у свијету је опао за 99 процената  (са процијењених 350.000 случајева 1988. године, на око 74 случаја у 2015. години). Број земаља које су ендемичне за полиомијелитис је опао са 125 земаља, колико их је било 1988. године, на само двије, Пакистан и Афганистан.

Међутим, упркос огромном напретку у борби против полиомијелитиса оствареном од 1988. године, док год је и једно дијете на свијету инфицирано вирусом полиомијелитиса, дјеца у свим земљама су у ризику од добијања болести. Полиовирус може лако да се унесе у земљу која је ослобођена од овог вируса, и може се брзо ширити међу неимунизованим становништвом. 
Неуспјех у искорјењивању полиомијелитиса може, у периоду од десет година, довести до чак 200.000 нових случајева сваке године широм свијета.

Имајући у виду, како епидемиолошки прилику да се полиомијелитис у потпуности искоријени, тако и значајне ризике евентуалног неуспјеха, Свјетска здравствена организација је, у консултацији са земљама погођеним полиом, донаторима, партнерима и другим савјетодавним тијелима, 2013. године развила Стратешки план за искорјењивање полиомијелитиса за период 2013-2018. године. Овај план се базира на постизању и очувању високог обухвата вакцинацијом против полиомијелитиса, постепеном повлачењу живе оралне вакцине против полиомијелитиса, јачању  комуникације и социјалне мобилизације, као и надзорa над акутном флакцидном парализом.

Активности на спречавању и сузбијању полиомијелитиса у Републици Српској обављају се у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српкој до 2020. године и годишњим Програмом мјера спречавања и сузбијања, елиминације и ерадикације заразних болести за подручје Републике Српске. Управо наведеним документима, који су усаглашени са препорукама Свјетске здравствене организације, дефинисане су активности с циљем задржавања статуса Републике Српске, као простора на којем је искоријењена дјечија парализа.

Искорјењивање полиомијелитиса ће бити огромна добробит за све људе у свијету, без обзира гдје живе. Оно ће значити да ниједно дијете више неће имати посљедице доживотне парализе узроковане полиомијелитисом.



Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.