Sign In

Потписан Посебни колективни уговор за запослене из области социјалне заштите Републике Српске

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и предсједник Синдиката здравстве и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић потписали су данас Посебни колективни уговор за запослене из области социјалне заштите Републике Српске на период од три године. 


Ово је први Посебни колективни уговор за запослене у области социјалне заштите којим се социјална заштита препознаје као самостална дјелатност и којим се уређују права и обавезе запослених у тој области. Приликом његове израде водило се рачуна о уклађености са колективним уговорима на нивоу локалних заједница које су оснивачи већине установа социјалне заштите. 

Министар Драган Богданић изразио је задовољство потписаним уговором нагласивши да тиме запослени у социјалној заштити по први пут добијају равноправан статус у односу на запослене у сродним дјелатностима. „Ова професија заснива се на хуманим принципима поштовања људских права и достојанства сваког појединца, а рад са посебно осјетљивим категоријама захтијева и лични приступ, који мора бити адекватно вреднован у друштву“, поручио је министар Богданић. 

Предсједник Синдиката здравстве и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић нагласио је да било неопходно да се радницима у социјалној заштити прецизније регулишу права и обавезе. 

„Очекујемо да ће у року од мјесец дана бити потписани и појединачни уговори са послодавцима“, поручио је Гранулић.  

У току преговора око израде Посебног колективног уговора за запослене из области социјалне заштите Републике Српске обављене су консултације са Савезом општина и градова Републике Српске. У области социјалне заштите (у центрима за социјални рад, службама социјалне заштите и установама социјалне заштите чији је оснивач Република) ради око 1.150 радника. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.