Sign In

Интензивија сарадња на пољу лијечења пацијената и усавршавања кадра

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић очекује да у наредном периоду буде развијенија интензивнија сарадња са здравственим установама у Војводини када је ријеч о лијечењу пацијената из Републике Српске. 

Након састанка и посјете Универзитетском клиничком центру Републике Српске са делегацијом АП Војводине коју су чинили покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директор КЦ Војводине Петар Сланкаменац, министар Богданић је оцијенио да сарадња може бити унапријеђена и у области размјене и едукације кадра. 

Министар Богданић је оцијенио да Клинички центар Војводине и Институт у Сремској Каменици имају одличан кадар и да би могли по повољнијим цијенама пружити једнако добру здравствену услугу у односу на колеге из Београда. 

"До сада смо имали потписане уговоре са КЦ Војводине и Институтом за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица. Највећа сарадња до сада је остваривана у области кардиохирургије, а раније и у области интервентне кардиологије и онкологије, односно радиотерапије, док Српска није развила своје центре", рекао је министар Богданић.

Гојковић је најавио да ће сарадња бити конкретизована на јесен, када би требало да Влада Српске узврати посјету Војводини, те је похвалио улагања Владе у здравствени систем Републике Српске која су протеклих десет година износила око 350 милиона евра. 

Он је рекао да Република Српска има одличне љекаре, да је УКЦ модернизован, те навео да Србија гради четири нова клиничка центра чиме ће постати конкурентнија у региону у области здравства. 

"Осим што се максимално залажемо да грађани Републике Српске и Србије имају што бољу здравствену заштиту, важно је да имамо и међусобну комуникацију и размјену искустава, јер савремена медицина брзо напредује", рекао је Гојковић. 

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић истакао је да ће бити урађене анализе када је ријеч о опремљености здравствених центара у Републици Српској и Војводини, на основу којих ће бити конкретизована даља сарадња. 

Он је напоменуо да је велики број љекара у УКЦ завршио специјализацију у КЦ Војводине, чиме је ова здравствена установа дала велики допринос у усавршавању кадра из Српске. 

Директор КЦ Војводине Петар Сланкаменац оцијенио је да је УКЦ постигао огроман напредак протеклих година када је ријеч о набавци врхунске опреме, те о кадровима. 

Он је рекао да то даје оптимизам и показује да је руководство Републике Српске опредијељено за улагање у здравство, као један од најважнијих сегмената друштва. 

Гости из Војводине посјетили су Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде, Клинику за кардиологију, те амбулантни и стационарни дио Клинике за неурологију.​Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.