Sign In

Међународна седмица превенције тровања оловом: тровање оловом се може спријечити

Објављено:

​​​У свијету се ових дана обиљежава међународна седмица превенција тровања оловом. На значај превенције тровања оловом указује податак да је 2016. године 540 000 смртних случајева у свијету узроковано управо излагањем олову било у радној било у животној средини. Дјеца и труднице су нарочито осјетљива категорија становништва и излагање олову у раном развојном добу оставља значајне посљедице по раст и ментални развој дјетета. Као посљедице тровања оловом код дјеце могу се јавити трајни нежељени ефекти по здравље у виду сметњи развоја мозга и нервног система. Изложеност трудница високим концентрацијама олова може, између осталог, изазвати побачај, пријевремени пород и појаву одређених урођених аномалија.

Не постоји безбједан ниво изложености олову, што значи да не постоји довољно ниска концентрација у организму која би се сматрала безбједном.
Дјеца су посебно осјетљива категорија због њихове навике да устима спознају предмете који их окружују, укључујући и играчке које су обојене бојама које садрже олово. Изложеност олову узрокује сваке године у свијету 600 000 нових случајева сметњи у интелектуалном развоју код дјеце. Већина дјеце изложених високим концентрацијама олова живи у неразвијеним земљама или земљама у развоју.
Важно је нагласити да је тровање оловом потпуно превентибилно. У Републици Српској на снази су Закон о хемикалијама те читав други низ закона којим се ограничава или забрањује садржај олова у одређеним производима тј. предметима опште употребе. Република Српска препознала је значај превенције тровања оловом и на тржишту Републике Српске забрањена је употреба олова у моторном бензину, бојама и накиту. 
Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са Глобалном алијансом за елиминацију боја које садрже олово (Global Alliance to Eliminate Lead Paints – GAELP) и Свјетском здравственом организацијом, као и годинама ди сада, обиљежава ову седмицу с циљем да се јавност у Републици Српској упозна са значајем превенције тровања оловом.
Важно је нагласити да је олово природни елемент и као такво је неизбјежно у животној средини. Такође, олово се у значајнијим концентрацијама у животној средини акумулира захваљујући активностима попут рударства и металургије, употребом и љуштењем боја који садрже олово, стварањем електричног и електронског отпада. Вода за пиће која се испоручује корисницима системом оловних цијеви такође може да садржи олово.
Како бисте заштитили своју породицу потребно је редовно одржавати хигијену простора и хигијену дјечијих руку како би се уклониле нечистоће које могу да садрже честице олова.
Приликом куповине боја за бојење зидова или предмета тражите од вашег продавца информацију да ли исте садрже олово. Алтернативе постоје. Правилно одложите електронски и електрични отпад који може да садржи олово и друге тешке метале, те не дозволите да дјеца долазе у контакт са таквим отпадом.
Јер тровање оловом се у потпуности може спријечити.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.