Sign In

Свечано обиљежено пресељење Клинике за плућне болести УКЦ РС у нове просторије

Објављено:

​​Клиника за плућне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске прва је клиника која је са старе локације у центру града преселила и поичела са радом у новим просторијама УКЦ РС на Паприковцу. 

Поводом свечаног обиласка нових просторија ове клинике, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић нагласила је да је оспособљавањем просторија Клинике за плућне болести УКЦ-а реализована још једна од фаза у оквиру стратешки важног пројекта у области здравства у Српској. 

"Задовољство је када разговарате са пацијентима који су боравили на претходној локацији, а сада су премјештени у ове просторије, и када се види да су овдје много боље могућности за лијечење и бољи услови за здравствене раднике да раде свој посао", истакла је предсједница Цвијановић. 

Она је, говорећи о кредитним средствима помоћу којих је реализован овај пројекат, навела да је тако свугдје у свијету, да се неки пројекти финансирају из буџета, а да се за неке кредитно задужује, посебно за огромне, стратешке пројекте. 

Она је истакла да је УКЦ стратешки важан објекат који ће значити апсолутну референтност у односу на друге такве објекте у регији. 

"Наша улога у томе је да обезбјеђујемо и едукацију кадра, њихово додатно усавршавање, размјену искустава. Логика овог центра, као и неких других здравствених институција у Српској је управо та да се врши размјена кадрова. У интересу нам је да овдје могу доћи и обавити сложене захвате стручњаци и екипе из свијета, као што смо и имали прилику да их овдје видимо", нагласила је предсједница Владе Републике Српске и додала да раније није било услова за изградњу оваквог објекта, чак ни у некадашњим бољим и мање оптерећеним временима.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић изјавио је да Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске и клинике из његовог састава имају оспособљен стручни кадар који може пружити квалитетне услуге.

"Тај кадар се перманенто оспособљава и на другим клиникама с циљем пружања најквалитетнијих услуга, а добијањем услова какви су у новим просторијама сигурно ће бити боље за све", рекао је Чубриловић након обиласка нових просторија Клиника за плућне болести УКЦ-а. 

Он је нагласио да су услови у новим просторијама неупоредиво бољи у односу на оне у којима је ова клиника радила до пресељења. 

"Желим свим запосленим у овој клиници да смање број болничких дана. То ће бити и прилика да смање трошкове лечења пацијената", додао је Чубриловић. 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да је ово у протеклих 50 година највећи подухват када је ријеч о здравственом систему Српске, наводећи да је Централни медицински блок УКЦ-а у потпуности реконструисан, да су у току технички пријеми одређеног броја спратова и да се половином године може очекивати и пресељење Клинике за хирургију. 

"Тиме ће на једној локацији бити створен комплекс којим ће бити обухваћене све гране медицине, јер у току идуће године планирамо и да изградимо и кардиохирургију и завршимо хируршке амбуланте", истакао је министар Богданић. 

Он је захвалио предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је у свим својим мандатима здравству дао посебан статус. 

"Уложена су велика средства, између 600 и 700 милиона КМ у протеклих десетак година, и као резултат имамо овај УКЦ на понос Српске и на добробит њених грађана", навео је министар Богданић, који очекује да ће, уз нови и опремљени објекат, слиједити додатна едукација кадра и квалитетно одржавање опреме. 

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је ово посебан дан јер се Клиника смјешта у најсавременији објекат, након више деценија боравка у неусловним, трошним баракама. 

"Ни за вријеме Југославије, када су издвајања за здравство била огромна, Клиника није успјела да се пресели у нови објекат на садашњу локацију. То је пошло за руком садашњем руководству Републике Српске, на челу са предсједником Додиком", нагласио је Ђајић. 

Он је рекао да руководство УКЦ-а ради на усавршавању кадра, набавци најсавременије опреме и да ће пацијенти имати најбољу услугу у региону. 

У посјети новим просторијама клинике за плућне болести били су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић. 

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је прије посјете овој клиници подијелила пакетиће дјеци смјештеној на Клиници за дјечије болести. 

Пацијентима Клинике за плућне болести, која има више од 1.500 метара квадратних реконструисаног простора, на располагању су савремено опремљене просторије укупног капацитета 60 кревета.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.