Sign In

Свечано отворени 26. Мајски пулмолошки дани

Објављено:

​​Респектабилан научни скуп који окупља све више учесника, "Мајски пулмолошки дани" данас је у организацији Удружења пулмолога/пнеумофтизиолога Републике Српске свечано отворен. 

 Већ 26 година Мјакс епулмолошке дане прати и издавање стручног часописа који је међународно признат, као и веб-презентација тог часописа, у којем се објављују радови учесника који показују резулате њиховог рада и властитих истраживања.

Имунолошка терапија у лијечењу карцинома плућа почеће да се примјењује у Републици Српској од наредне седмице, најавио је на данашњем стручном скупу у Бијељини предсједник Удружења пулмолога/пнеумофтизиолога Републике Српске Мирко Станетић.

Он каже да су карцином плућа и хронична опструктивна плућна болест водеће теме 26. "Мајских пулмолошких дана" о којима ће на дводневном скупу у Етно-селу "Станишићи" расправљати стручњаци из ове области да би показали шта све данас пулмологија може. 

"Посебан циљ је да се покаже пулмологија као мултидисциплинарна наука, јер је тренд у медицини да се болести лијече мултидисциплинарно", рекао је Станетић на свечаном отварању скупа. 

Наводећи да су плућа средишњи орган човјека и да је опструктивна болест плућа болест цијелог организма, он је истакао да се многе болести које немају никакве везе са пулмологијом и те како манифестују на плућа, попут дијабетеса, лупуса, реуматозног артритиса и малигних болести. 

"Број обољелих можда не расте тако вртоглаво и дијелом је тај раст посљедица узнапредованих дијагностичких процедура, јер данас свака болница ради бронхоскопију и има ЦТ апарат, али и даље је велики број обољелих који су првенствено повезани са навиком пушења, што је статистички неумољиво и тога треба бити свјестан", упозорио је Станетић. 

Он је рекао да су јуче вођени разговори у Академији наука и умјетности Републике Српске да се започне десетогодишња акција борбе против пушења и хроничне опструктивне плућне болести, самим тим и против карцинома. 

"Наша жеља је да интелектуална кућа покрене ову иницијативу за добробит свог народа, то је сасвим логично корак који се мора десити у наредном периоду", оцијенио је Станетић. 

Као домаћин и суорганизатор скупа пулмолога Републике Српске, који се други пут одржавају у Етно-селу "Станишићи" у Бијељини, учеснике је поздравио директор бијељинске болнице Синиша Максимовић, наводећи да ће "Мајски пулмолошки дани" обезбиједити да се чује велики број нових приступа и начина лијечења и нових дијагностичких процедура у овој области. 

"Карцином плућа и болести респираторног система су међу најзначајнијим малигним и хроничним болестима и сваке године је, нажалост, све већи број пацијената, али наши љекари и опрема којом располажу спремни су да одговоре изазовима и свакоднева едукација, као и овакви скупови, свакако су на добробит пацијената", рекао је Максимовић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.