Sign In

Министар Богданић: радиологија важна у примарној здравственој заштити

Објављено:

​​​​​​​​​

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић синоћ је у Добоју отворио Први симпозијум радиолога са међународним учешћем и том приликом указао на значај радиологије у примарној здравственој заштити с обзиром на важност ране дијагностике обољења и правовременог лијечења.
Он каже да је задовољан одабиром тема за овај скуп и да очекује да ће учесници по окончању дводневног симпозијума стећи нова знања о превенцији болести и њеном откривању у најранијем стадијуму, те како мотивисати пацијенте да се сами посвете превенцији и очувању здравља. 
"Навешћу податак да 2004. године у Републици Српској није било ниједног уређаја за магнетну резонанцу и да је било само три ЦТ апарата, а данас, како сам информисан, има више од 10 магнетних резонанци и ЦТ-а", изјавио је министар Богданић. 
Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у протеклом периоду уложила много у градњу, реконструкцију и опремање здравствених установа, које су данас добро опремљене и имају добро едукован кадар. 
Љекар на Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње Владимир Кецман указао је на значај савремених апарата за рану дијагностику, те на квалитетну обуку и искуство љекара, као и клиничку повезаност кардиолога и радиолога. 
Радиолог у Дому здравља Добој Радивоје Васиљевић каже да је обим посла велики и да се најчешће раде прегледи својствени примарном нивоу здравствене заштите - ултразвук стомака, дојке, штитне жлијезде, рендген костију, мамографија. 
Од учесталијих болести уочених током систематских прегледа, Васиљевић је указао на повећање волумена штитне жлијезде и сколиозу код дјеце. 
Васиљевић каже да је неопходно упознавање о новим радиолошким методама, али указује и на проблем недовољног знања љекара из других области. 
Директор добојског Дома здравља Славко Ковачевић рекао је да је Ођељење за радиологију квалитетно опремељено и кадровски попуњено, те да се тренутно три радиолога редовно упућују на додатно усавршавање. 
Он је указао на коректну сарадњу са Министарством здравља и социјалне заштите Српске и Фондом здравственог осигурања, те Градском управом Добој.​​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.