Sign In

Едукација о повредама дјеце и безбједности у саобраћају

Објављено:

​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић отворио је данас у Административном центру Владе Републике Српске дводневну Радионицу о повредама дјеце и безбједности у саобраћају у организацији Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ. 

Министар Богданић је поручио да се активности на пољу превенције повреда код дјеце и у безбиједности саобраћаја у Републици Српској реализују у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године. 

"Међусекторска сарадња и доношење законских и планских документа у Републици Српској у областима борбе против насиља у породици, раног раста и развоја дјеце, злостављања дјеце, безбиједности саобраћаја представљају потврду опредјељења Владе Републике Српске на овом путу", поручио је министар Богданић.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Амела Лолић изјавила је да су повреде у саобраћају један од чешћих узрока смртности код дјеце у свијету, те је нагласила да је у Српској доста учињено када је ријеч о безбједности саобраћаја, чиме су смањене теже посљедице.

Лолићева је рекла да ће кроз Радионицу о повредама дјеце и безбједности у саобраћају, која се данас и сустра одражава у административном центру Владе Републике Српске, у вези с тим бити представљен пакет за обуку који је припремила Свјетска здравствена организација /СЗО/. 
"Из СЗО су нам рекли да смо изабрани јер постоји тренд који показује да безбједност у саобраћају у Српској расте и да су посљедице све мање те да се можемо похвалити да је нешто у тој области учињено", рекла је Лолић. 
Лолић је навела да је према подацима Министарства унутрашњих послова Српске 2015. године 222 дјеце лакше повријеђено у саобраћају, а 2017. године 212 дјеце. 
У 2015. години, додала је она, у саобраћају је тешко повријеђено 39 дјеце, а 2017. године 34 дјеце. 
"У саобраћајним несрећама у 2015. години је смртно страдало петоро дјеце, а 2017. године двоје дјеце", рекла је Лолић. 
Она је позвала возаче да не управљају возилом у алкохолисанм стању, те да користе безбједосне појасеве, додавши да је изузетно важно изабрати адекватну ауто-сједалицу за дјецу и увијек је користити јер то смањује учесталост повреда и смртних посљедица. 
Представник Свјетске здравствене организације за регију Европе Динеш Сети је рекао новинарима да се Радионица о повредама дјеце и безбједности у саобраћају односи на превенцију у области насиља и повреда. 
Сети је додао да се радионица реализује у организацији Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ и у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске и Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци. 
Он је истакао да је главна порука са ове радионице да се и повреде и насиље могу спријечити. 
Шеф Колоборативног центра за превенцију повреда и промоцију безбједности при СЗО Марија Марковић је рекла да су стопе повреда у саобраћају у Србији највеће када је ријеч о дјеци. 
"Тренутно се наше медицинске сестре, лекари и стручно особље едукују се о саобраћајном трауматизму, како пренети то знање даље, које акције су делотворне и како се спровести у свакодневним активностима", рекла је Марковић. 
Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић је рекао да је ова образовна установа била један од иницијатора за одржавање радионице, заједно са СЗО и Министарством здравља и социјалне заштите Српске с циљем да се покрене веома важна тема која је прије свега едукативног карактера. 
"Модули које је СЗО развила су изврсни за даљу едукацију и за проширивање информација свим актерима који могу да помогну на било који начин у бољој промоцији безбједности ђеце када је ријеч о повредама у било ком облику", рекао је Шкрбић. 
Он је рекао да се озбиљно размишља да овај програм који је прилагођен као едукативни, буде уведен на Медицински факултет. 
"Жеља нам је да кроз мултисекторски рад са другим институцијама дамо пуну подршку развују овог програма", рекао је Шкрбић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.