Sign In

Одржан трећи састанак Радне групе за унапређење положаја лица са инвалидитетом

Објављено:

​​​Радна група за унапређења положаја лица са инвалидитетом одржала је данас у просторијама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске трећи састанак, на којем су сумирани досадашњи резултати у раду и одређене смјернице за наредни период. 

Чланови Радне групе за анализу стања за могућност увођење права на личну инвалиднину и права родитеља његоватеља или статус његоватеља, Радне групе за анализу стања за могућност увођење услуге пружаоцима подршке у комуникацији за глува лица (асоцијација тумача знаковног језика глувих) и доношења Закона о знаковном језику глувих Републике Српске, као и Радне групе за анализу стања права на ортопедска помагала, извијестили су присутне на састанку о досадашњим активностима и презентовали план за прикупљање података и анализу досадашњег стања у овим областима, како би се могло ићи ка конкретним рјешењима. 

Разматране су могућности измјена неких законских рјешења у циљу бржег остваривања права корисника и закључено да исплата подршке за функционисање савеза треба да буде редовнија.  

Подсјећамо, у циљу анализе тренутног стања у области легислативе, положаја и финансирања права лица са инвалидитетом, као и побољшања и унапређења њиховог положаја Владa Републике Српске је 10.08.2017. године именовала Радну групу за унапређење положаја лица са инвалидитетом.     

Данашњем састанку Радне групе присуствовали су министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија, министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске Миленко Савановић, министар правде Антон Касиповић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске Дане Малешевић, помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Мира Васић, помоћник министра здравља и социјалне заштите Бранка Сладојевић, в.д. директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић, , као и представници савеза удружења лица са инвалидитетом: Савеза глувих и наглувих Републике Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза слијепих Републике Српске и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.