Sign In

​Европска недјеља превенције рака грлића материце

Објављено:

​Европска недјеља превенције рака грлића материце обиљежава се ове године од 22. до 28. јануара у циљу подизања свијести жена о раку грлића материце и његовој превенцији. Носилац активности које се у свијету организују поводом овог дана је Европска асоцијација за рак грлића материце (ECCA), која представља мрежу организација и појединаца широм Европе који су удружили своје снаге да припреме и дистрибуишу, на доказима засноване информације, о узроцима рака грлића материце и важности организовања превентивних програма са циљем превенције ове болести. 

Тема овогодишње Европске недјеље превенције рака грлића материце је "Смањи свој ризик". Рак грлића материце је болест која се може спријечити. Промјене које претходе овој малигној болести могу се једноставно уочити током превентивних прегледа. Методом скрининг теста (Папа тест) се могу уочити неправилне ћелије грлића материце, а њиховим уклањањем може се спречити даљи развој и ширење овог рака. Редовни гинеколошки прегледи, вакцинација против инфекције хуманим папилома вирусом и едукација жена имају највећи значај у превенцији ове болести. 

Према подацима Свјетске здравствене организације, у европском региону рак грлића материце други је по учесталости карцинома код жена од 15. до 44. године живота. 

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, у Републици Српској у току 2016. године болнички је лијечено 518 жена од рака грлића материце. Највећи број болнички лијечених жена је из групе од 55 година живота и више.
Значајни фактори ризика за настанак рака грлића материце су: сексуалне навике (рано ступање у сексуалне односе, велики број сексуалних партнера), гениталне инфекције хуманим папилома вирусима, пушење, ослабљен имунитет, начин живота (лоши социоекономски услови), насљедни фактор, нередовни гинеколошки прегледи.

Данас се сматра да је најважнији фактор ризика за настанак рака грлића материце инфекција хуманим папилома вирусом, који се углавном преноси сексуалним контактом. Постоји више од 100 типова хуманог папилома вируса од којих се најмање 13 типова (високоризични типови вируса) везује за појаву рака. Два најчешћа типа хуманог папилома вируса вируса, тип 16 и тип 18, узрокују 70% случајева рака грлића материце и преканцерозних лезија на грлићу материце. 

Тренутно у свијету постоје двије врсте вакцина које штите од два најчешћа хумана папилома вируса (тип 16 и 18). Резултати клиничких студија показују да су обе вакцине сигурне и веома ефективне у превенцији инфекције узроковане хуманим папилома вирусом типа 16 и 18 и најдјелотворније су уколико се приме прије могућег контакта са вирусом, то јест прије ступања дјевојака у сексуалне односе. 

Ове вакцине не штите од свих типова хуманог папилома вируса који могу водити до настанка рака грлића материце, тако да вакцинација смањује ризик од настанка рака грлића материце али не пружа потпуну заштиту. Редовни гинеколошки прегледи и даље  остају главно средство у заштити од рака грлића материце.

Симбол Европске недјеље превенције рака грлића материце и кампања за превенцију рака грлића материце је бисер мудрости. Бисер мудрости представља јединствен симбол за све активности превенције рака грлића материце. Многе организације, групе пацијената, професионална удружења, због скретања пажње и ефективније комуникације, користе бисер мудрости у организацији догађаја везаних за превенцију рака грлића материце. Ношење значке бисера мудрости представља знак јединствене борбе против рака грлића материце те заједнички, глобални напор подизања свијести о овој врсти рака и начинима његовог спречавања.

У Републици Српској се Програм превенције и контроле незаразних болести, донесен од стране Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске, спроводи од почетка 2004. године у свим домовима здравља, са циљем смањења морталитета, морбидитета и инвалидности од водећих незаразних болести (кардиоваскуларне, малигне болести и дијабетес). Малигне болести чије је рано откривање предвиђено овим програмом су: рак дојке, рак грлића материце, рак дебелог цријева и рак простате. У вези са раком грлића материце, све жене у Републици Српској преко 25 година живота имају могућност да у оквиру овог Програма обаве бесплатан превентивни гинеколошки преглед једном у три године, а у случају ризика и чешће. 

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. Европска недјеља превенције рака грлића материце требала би подсјетити све жене да се више информишу о могућностима превенције рака грлића материце, те да закажу преглед код гинеколога уколико то још увијек нису учиниле.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.