Sign In

Тим доктора УКЦ РС успјешно извео реплантацију шаке

Објављено:

​​​Успјешна реплантација шаке коју су први пут у историји Универзитетског клиничког центра Републике Српске извели љекари овог центра представља доказ више да Република Српска има врхунске стручњаке.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да је ријеч о компликованој операцији и честитао љекарском тиму на успјешно обављеном захвату. 

Он је поручио да ће након реконструкције УКЦ-а на Паприковцу бити створени бољи услови за њихов рад.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је реплантација шаке успјех на којем би овој здравственој установи могли позавидјети и много опремљенији здравствени центри у свијету. 

"Осим пресељења у нове просторије, које очекујемо сљедеће године, и нових апарата, наш стратешки циљ је едукација здравственог кадра", рекао је Џајић на конференцији за новинаре. 

Начелник Клинике за пластично-реконструктивну хирургију Никола Барош рекао је да је пацијенту била потпуно ампутирана шака, те да је током петочасовне операције прво урађено спајање костију фиксатором, а потом реконструкција артеријских и венских крвних судова, нерава, мишића, коже и поткожног ткива. 

Он је нагласио да је пацијент стабилан, а реплантирана шака витална, иако никада неће бити у функцији као прије повређивања, те да је укључен третман специјалисте физикалне медицине и рехабилитације ради одржавања мобилности зглобова шаке. 

Доктор Барош је захвалио љекарском тиму којег су чинили стручњаци Клинике за пластично-реконструктивну хирургију, Клинике за ортопедију и трауматологију, Клинике за анестезију и интензивно лијечење, те медицинске сестре и техничари. 

Ортопед Дејан Ћурлик рекао је да је поносан на колеге што су за мање од једног часа успјели да се припреме за овај захват, посебно јер је ријеч о непланираној операцији која је изведена успјешно. 

Тридесетогодишњи пацијент Бојан Крнета из Приједора захвалио је љекарима УКЦ-а на успјешној операцији којом му је реплантирана шака десне руке без које је остао приликом рада на цјепачу за дрва. 

Он је рекао да није очекивао да ће његова шака бити сачувана, с обзиром на озбиљност повреде. 

Крнета је данас отпуштен на кућно лијечење, након 14 дана од операције, а за око мјесец дана очекује га операција тетива.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.