Sign In

Завршена реконструкција домова здравља у Рудом и Чајничу

Објављено:

​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присуствао је свечаности поводом успјешног завршетка пројекта реконструкције и санације Дома здравља "Доктор Стојана и Љубица" у Рудом, у који је уложено 470.000 КМ.

Он је нагласио да општина Рудо треба да има адекватну здравствену установу, што и јесте циљ Министарства здравља и социјалне заштите да, без обзира на удаљеност од већег клиничког центра, грађани имају доступну примарну здравствену услугу. 

"Дао сам налог да у најкраћем могућем року извођач отклони недостатке које смо уочили, или ћемо активирати гаранције које имамо по уговору и отклонити их. Очекујем да реконструисани дио Дома здравља почне да ради за мјесец дана", рекао је Богданић новинарима. 

Он је навео да је у пројекат "Јачање примарне здравствене заштите" уложено око 47 милиона КМ и да је реконструсано 120 објеката и 320 амбуланти породичне медицине у Српској. 

"Наставићемо да реконструишемо објекте који до сада нису ушли у овај пројекат јер нам је циљ да задржимо становништво у овој регији", рекао је министар Богданић. 

Директор Дома здравља у Рудом Марина Миликић каже да је изузетно почаствована посјетом ресорног министра. 

"Наш дом је у фази пројекта јачања здравственог сектора и адаптације једног дијела Дома здравља, који је веома значајан за цјелокупно становништво ове општине. Постоје неправилности у реконструкцији за које је министар обећао да ће покушати да убрза процес завршетка овог објекта", рекла је Миликићева.

Министар Богданић обишао је и реконструисани Дома здравља у Чајничу, гдје је уложено 230.000 КМ.

Министар Богданић је рекао да је у финансирању пројекта реконструкције Дома здравља у Чајничу општина учествовала једну трећину, а Министарство здравља и социјалне заштите, односно Влада Републике Српске, двије трећине потребних средстава. 

Он је додао да су саниране амбуланте породичне медицине, замијењена столарија и урађена фасада.

"Реновирани објекат ће служити становништву општине Чајниче, а запосленима ће представљати већу сигурност, боље услове рада, те доступност опремљене амбуланте", рекао је министар Богданић. 

Према његовим ријечима, ово је добар пројекат чијим завршетком је задовољан. 

"На овај начин представља се оно што је Влада урадила у протеклом периоду у примарној здравственој заштити у овој регији. У протеклих десет година уложено је око 40.000.000 КМ, у првом реду за изградњу објеката, реконструкцију и опремање здравствених установа", рекао је министар Богданић.

Он је додао да се овим пројектом завршава кредит Европске инвестиционе банке, након чега ће се и даље тражити начини да се помаже примарна здравствена заштита. 

Начелник општине Чајниче Горан Караџић захвалио је министру Богданићу на доласку и заједничком обиљежавању дана када је видљиво да је заједничким снагама и средствима завршен пројекат реконструкције Дома здравља. 

"За Чајниче је веома битан овај дан, јер се након 40 година озбиљније улаже у сам објекат Дома здравља", нагласио је Караџић и додао да је ресорно министарство имало велико разумијевање када је ријеч о реконструкцији ове здравствене установе.Подијелите страницу

Copyright © 2014. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.