Sign In

Одржан четврти састанак Радне групе за унапређење положаја особа са инвалидитетом

Објављено:

​​​​Радна група за унапређења положаја лица са инвалидитетом одржала је данас у просторијама Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске четврти  састанак, на којем су сумирани досадашњи резултати у раду и одређене смјернице за наредни период.

Чланови Радне групе за анализу стања за могућност увођење права на личну инвалиднину и права родитеља његоватеља или статус његоватеља, Радне групе за анализу стања за могућност увођење услуге пружаоцима подршке у комуникацији за глува лица (асоцијација тумача знаковног језика глувих) и доношења Закона о знаковном језику глувих Републике Српске, као и Радне групе за анализу стања права на ортопедска помагала, извијестили су присутне на састанку о досадашњим активностима и презентовали план за прикупљање података и анализу досадашњег стања у овим областима, како би се могло ићи ка конкретним рјешењима.

Представници Радне група за анализу стања за могућност увођење услуге пружаоцима подршке у комуникацији за глува лица (асоцијација тумача знаковног језика глувих) извјестили су присутне да је у току израда радне верзије Закона о знаковном језику, и да ће детаљи бити усаглашавани са представницима Савеза глувих и наглувих Републике Српске. Такође, присутни су информисани да је ће Фонд здравственог осигурања Републике Српске у наредном периоду предузети активности на олакшавању процедура када су у питању бањска лијечења лица са инвалидитетом. 

Подсјећамо, у циљу анализе тренутног стања у области легислативе, положаја и финансирања права лица са инвалидитетом, као и побољшања и унапређења њиховог положаја Влада Републике Српске је 10.08.2017. године именовала Радну групу за унапређење положаја лица са инвалидитетом.    

Данашњем састанку Радне групе присуствовали су министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић, помоћник министра правде Слободан Зец, помоћник министра финансија Свјетала Радовановић, помоћник министар здравља и социјалне заштите Бранка Сладојевић, као и представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, в.д. директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић,као и представници савеза удружења лица са инвалидитетом: Савеза глувих и наглувих Републике Српске, Савеза параплегичара, обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, Савеза дистрофичара Републике Српске, Савеза слијепих Републике Српске и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.