Sign In

Реорганизација болница за збрињавање повeћног броја пацијената

Објављено:

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је ситуација у Болници Градишка алармантна и да она улази у реорганизацију рада, врло сличну оној која је била у новембру, односно ковид режиму.

"Болнички капацитети којима располажемо у наредним данима можда неће бити довољни и мораћемо да отварамо нове. Бања Слатина је спремна", рекао је министар Шеранић након састанка са директорима свих болница у Републици Српској у Административном центру Владе Републике Српске у Бањој Луци.

Шеранић је навео да је број хоспитализованих пацијената, према посљедњим подацима, прешао 1.000, те да је епидемиолошка ситуација тешка.

Он је најавио да ће предложити Републичком штабу за ванредне ситуације да се смање програми рада болница, односно да се збрињавају пацијенти који захтијевају хитно збрињавање.

На конференцији за новинаре одржаној након састанка са директорима болница, министар је рекао да је разговарано о организацији болничких капацитета за збрињавање повећаног броја пацијената обољелих од COVID 19.

Шеранић је нагласио да је на састанку констатовано да болнице имају довољно заштитне опреме и лијекова.

"У појединим болницама имамо алармантну ситуацију с обзиром на број пацијената који треба да збрињавају, те смо усагласили рад свих болница, како бисмо у случају потребе могли да пацијенте из једне шаљемо у другу болницу", рекао је Шеранић.

Он је навео да је договорена мрежа функционисања болница, према којој ће директори знати гдје да пацијенте усмјеравају на лијечење.

Према његовим ријечима, та мрежа подразумијева сарадњу болница Приједор и Градишка, заједно са Добојем, затим сарадњу болница у Бијељини и Зворнику, те болница Источно Сарајево и Фоча, Требиња и Невесиња.

"У случају да буде било потребе да једну од болница ставимо у ковид режим, морамо знати која од других болница преузима рад хитних операција и збрињавање хитних случајева", рекао је Шеранић.

Он је упозорио и на алармантну ситуацију у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гдје се поново отварају капацитети на доњој локацији, с обзиром да је локација на Паприковцу скоро попуњена.

Шеранић је навео да је на састанку поново договорена и активација регионалних састанака, те да ће ресорно министарство одржати састанке са локалним домовима здравља, како би се потврдили протоколи који су у режиму лијечења пацијената.

Директор Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини Златко Максимовић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској неповољна, са тенденцијом погоршања, али да су здравствени радници јединствени у борби против вируса корона.

"Добро је што болнице имају подршку институција Српској, те што је договорено да ће она у наредном периоду бити и већа. Свакодневно смо у засједању, а тако ће бити и у наредном периоду", рекао је Максимовић.

Он је навео да је састанак са министром био конструктиван, те да је договорено ко ће и шта у наредном периоду да ради у својој регији.

Директор Болнице Зворник Иван Поповић рекао је да је, упркос потешкоћама, здравствени систем у Српској у протеклих годину дана успјешно одговорио задатку, те да ниједан пацијент у протеклих годину дана борбе са вирусом корона није остао да није примљен, уколико му је била потребна хоспитализација.

"Дешавало се да су капацитети били скоро попуњени, као што је то и сада, али уз добру организацију и захваљујући институцијама Републике Српске, успјели смо да се брзо организујемо и примимо све пацијенте", рекао је Поповић.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.