Sign In

Разматране мјере Акционог плана за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске

Објављено:

​​Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске учествовали су данас на округлом столу о осигурању одрживости здравственог система Републике Српске данас, анализа мјера Акционог плана Владе Републике Српске у организацији Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске, који је одржан у Бањалуци. 

Теме су прије свега биле мјере планиране Акционим планом за осигурање одрживости здравственог система Републике Српске, односно у првом реду анализа стања пословања здравствених установа што је процес који је већ започет, затим успостављање боље финансијске дисциплине, а све у циљу да се створе претпоставке за наредне кораке који ће подразумијевати наставак постепеног увођења установа у трезорски систем у наредним годинама. Представници синдиката су изнијели своје примједбе и сугестије за реализацију Акционог плана. 

Помоћник  министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Синиша Јањетовић изразио је задовољство чињеницом да су се и представници синдиката укључили у реализацију мјера за будуће одрживо финансирање здравственог система. Он је подсјетио да Акциони план садржи шест циљева са 98 мјера и да обухвата четворогодишњи период. 

„Задатак здравствених установа, у првом реду руководилаца јесте сагледавање реалног стања и могућности да се обезбиједи финасијска одрживост, а бољом организацијом рада побољша ефикасност и продуктивност. Акциони план може дати резулате само ако се сви актери, укључујући струковна удружења и синдикате активно укључе и ако сви идемо у истом правцу. Због тога су дијалог, расправе и међусобно уважавање од кључне важности“, нагласио је Јањетовић. На округлом столу су размијењена мишљења и о будућим законским рјешењима као што су закони о здравственој заштити, здравственом осигурању и остали закони који третирају ову област.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.