Sign In

Подршка стручним радницима у области социјалне, породичне и дјечије заштите

Објављено:

​Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске учествовали су на Петој годишњој стручној конференцији социјалног рада са међународним учешћем „Новине и изазови у систему социјалне, породичне и дјечије заштите“ која се данас одржава у Бањалуци.

Помоћник министра у Ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Павле Паунић у обраћању присутнима поручио је да професија социјалног рада је једна од најосјетљивијих и најкомплекснијих улога коју стручњаци у социјалној заштити свакодневно обављају, а која се заснива на принципима поштовања вриједности достојанства сваког људског бића, уважавању различитости и поштовању људских права и социјалне правде.

Он је подсјетио да у Републици Српској дјелује 49 центара за социјални рад и 13 служби социјалне и дјечије заштите, као и  седам установа за смјештај корисника, чији је оснивач Влада. Законом о социјалној заштити прописано је да се послови социјалне заштите могу радити, поред јавног и у приватном и невладином сектору.

“У складу са стратешким правцима развоја демографске политике у Републици Српској, и у наредном периоду ћемо наставити јачати инструменте подршке породицама и оснаживати друштво Републике Српске“, поручио је Паунић.

На конференцији која је окупила велики број стручних радника из области социјалне, породичне и дјечије заштите говори се о потребама за услугама социјалне заштите у свјетлу структурално и функционално измијењене породице, психосоцијалном раду са починитељима насиља у породици, сарадњи органа старатељства са биолошим родитељима након изузимања дјеце, професионалном положају стручних радника у социјалној дјелатности итд.

Конференција су организовали Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске са Савезом социјалних радника ФБиХ и Удружењем стручних радника социјалне дјелатности Брчко Дистрикта, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.