Sign In

Састанак са свим руководиоцима центара и служби за социјaлни рад у Републици Српској

Објављено:

​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић одржао је данас састанак са руководиоцима свих центара и служби за социјални рад у Републици Српској, као и представницима локалних заједница.  

Министар Шеранић је нагласио да систем социјалне заштите од свих запослених тражи професионализам и личну пожртвованост и да је због тога важно да се струка социјалног рада непрестано професионално усавршава и напредује.   

„Један од задатака свих нас јесте ажурно вођење евиденције корисника права и услуга у социјалној заштити како бисмо у сваком моменту били у могућности да уочимо потребе и квалитетније и боље циљамо социјалну заштиту у општинама, али и стратешки планирамо развој социјалне заштите“, поручио је министар Шеранић и додао да је такав приступ у складу са Програмом економских реформи Републике Српске за период од 2019. до 2021. године.​

Центри и службе за социјали рад у наредном периоду имаће кључну улогу у примјени измјена и допуна закона из области социјалне и дјечије заштите, увођењењу нових и проширивању постојећих права за кориснике, ондоно проширивању обима корисника личних инвалиднина, давању права на матерински додатак без услова који се тичу времена проведеног у статусу незапослености, као и увођењу новог права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу, што доносе измјене закона из области социјалне и дјечије заштите. 

Једна од новина односиће се на бољу и бржу организацију рада у области дјечије заштите, јер ће надлежност за одлучивање у првостепеном поступку преузети организационе јединице ЈУ Јавног фонда за дјечију заштиту унутар центара за социјални рад. На тај начин ће се створити могућност и адекватнијег праћења трошења финансијских средстава намијењених за дјечију заштиту. 

Учесници данашњег  састанка су разговарали о потреби веће укључености локалних заједница у подршци центрима за социјални рад, посеб​но у домену броја стручних радника. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.