Sign In

Подршка Свјетске здравствене организације мјерама које су спроведене у Републици Српској поводом појаве новог вируса корона

Објављено:

​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се данас са представницима Свјетске здравствене организације на челу са шефом Канцeлaрије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктором Олшавским (Victor Olsavszky). Састанку на којем је разговарано о мјерама предузетим поводом појаве новог корона вируса у Републици Српској присуствовала је и консултантица Свјетске здравствене организације за припремљеност и оперативно планирање Патриција Кормос (Patricia Kormoss). 

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске везаних за појаву новог вируса корона, а наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у прелазном периоду ублажавања мјера. 

Министар Шеранић упознао је представнике Свјетскe здравствене организације са  мјерама надзора које се још увијек спроводе, поступањима са лицима која су под здравственим надзором, као и протоколима за дијагностику и успостављеним капацитетима за дијагностику у четири лабораторије у Републици Српској. И у овом периоду, за вријеме ванредне ситуације, нагласио је министар Шеранић, Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансира здравствене услуге за све грађане, у јавним здравственим установама, без овјеравања здравствене књижице.

Посебно је било ријечи о наставку епидемиолошког надзора над новим вирусом корона, али истовремено и на повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса. На састанку је било ријечи и о подршци Свјетске здравствене организације на пољу едукације и даљег усаврашавања медицинског кадра, као и активностима у области заштите менталног здравља.   

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку Свјетске здравствене организације у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.