Sign In

"Хепатитис не може чекати" тема овогодишње кампање поводом Свјетског дана хепатитиса

Објављено:

Свјетски дан хепатитиса обиљежава се већ деветнаест година у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској, као дио глобалне кампање коју проводи Свјетска здравствена организација с циљем повећања свијести о вирусним хепатитисима и указивања на важност правовременог откривања и лијечења хепатитиса. 

Свјетски дан хепатитиса се обиљежава 28. јула, дан који је одабран у част рођендана професора Б. С. Блумберга, нобеловца, заслужног за откриће хепатитис Б вирусa. Тим поводом, о значају превенције, дијагностике и третмана хепатитиса говорио проф. др Антонија Верхаз, републички координатор за хепатитис у Републици Српској:

Тема овогодишње кампање обиљежавања Свјетског дана хепатитиса и Свјетског савеза за хепатитис је хепатитис не може чекати, која преноси поруке о важности превенције, тестирања, раног откривања и лијечења вирусних хепатитиса да би се постигли циљеви Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима 2016–2021. године, а то је елиминација обољења и смрти од хепатитиса Б и Ц до 2030. године. Превенција и контрола хепатитиса Б је и један од циљева  Европског акционог плана вакцинације. 
Упркос захтјевима и прилагођавању на пандемију COVID-19 здравствени радници Клинике за инфективне болести, одјела за вирусни хепатитис Универзитетског клиничког центра Републике Српске, уложили су велике напоре да одрже континуитет провођења антивирусне терапије за пацијенте с хепатитисом на нивоу као што је то било и прије пандемије.

Током 2020. године лијечили смо укупно 36 пацијената обољелих од хроничног хепатитиса Ц, а у првих 6 мјесеци лијечено је 16 пацијената, с тим да је терапијски поступак у току код неколико пацијената.
Хронични хепатитис Б и Ц су главни узрок настанка цирозе и рака јетре и најчешћи разлог за трансплантацију јетре у Европи. Компликације вирусних хепатитиса Б и Ц годишње узрокују смрт око 1,34 милиона свјетске популације, што је више од броја смрти од HIV/AIDS-а (милион) и туберкулозе (1,7 милиона). 
Иако су до 2016. године, 194 владе усвојиле Свјетску стратегију СЗО о вирусном хепатитису чији је циљ елиминисати хепатитиса Б и Ц до 2030. године, само неколико земаља је на путу према тим циљевима. Ако не постоји велика скала у скринингу, дијагнози и подизању свијести о хепатитисима, више ће људи бити заражено и без сазнања о постојању болести.

Значајне чињенице:
• Вирусни хепатитис је глобални здравствени проблем. Процјењује се да око 325 милиона људи широм свијета живи с хроничним хепатитисом. Око 257 милиона људи живи с инфекцијом хепатитисом Б, а 71 милион људи живи с инфекцијом хепатитисом Ц према процјенама из 2015. године.
• Глобални циљеви за 2030. су: 90% особа с ХБВ и ХЦВ инфекцијама су тестиране, уз 80% прихватљивих болесника за лијечење.
• Вирусни хепатитис је у 2015. године проузроковао 1,34 милиона смртних случајева
• Нове инфекције хепатитиса и даље се јављају, углавном хепатитис Ц. 

Број дјеце млађе од пет година који живе с хроничном ХБВ инфекцијом смањен је на 1,3% у 2015. години (од 4,7% прије увођења вакцине). Цјепиво против хепатитиса Б спречава приближно 4,5 милиона инфекција годишње у дјеце. Међутим, 2015. године 1,75 милиона одраслих особа заражено је ХЦВ-ом, првенствено због употребе дрога за убризгавање и због несигурних ињекција у здравственим установама у одређеним земљама.

Спријечити хепатитис
Вирусни хепатитис утиче на 325 милиона људи широм свијета. Сваке године 1,75 милиона људи је ново инфицирано хепатитисом Ц. Специфично, инфекције хепатитиса су веће код одређених скупина популације, укључујући људе који убризгавају дроге; дјеца и партнери људи који живе с хепатитисом; мушкараца који имају секс с мушкарцима; и људи коинфицираних с ХИВ-ом.
• Подизање стопе тестирања у ризичним популацијама
• 9 од 10 особа с хепатитисом Б нису свјесни њихове инфекције.
• 8 од 10 особа с хепатитисом Ц нису свјесни њихове инфекције.
• То је због недостатка свијести и приступа услугама тестирања.

Преглед епидемиолошке ситуације у Републици Српској
Вирусни хепатитис – болести познате као хепатитис А, Б, Ц, Д и Е – погађа стотине милиона људи широм свијета, узрокујући акутне и хроничне болести јетре и узрокује смрт због цирозе или рака јетре.
Хепатитис А се шири блиским контактом са зараженом особом рјеђе путем заражене хране и воде, а може и сексуалним контактом. Најчешће обољевају дјеца школског и претшколског узраста. Оставља доживотни имунитет. У превенцији овог обољења највећи значај има одржавање хигијене и обезбјеђивање хигијенски исправне воде за пиће.

Заразна жутица А је претходних неколико година имала тренд опадања у Републици Српској, у 2012. године број обољелих био је 28, док је рецимо у 2017. години забиљежено шест пријава, у 2018. години једна, 2019. и 2020. по један пацијент, а у првих шест мјесеци 2021. немамо пријава за хепатитис А.

Хепатитис Б вирус је веома контагиозан, чак 50-100 пута је инфективнији од HIV. Може се пренијети са мајке на дијете током порођаја, приликом секса без заштите, директним крвним контактом, уколико се дијели игла, бријач, прибор за нокте или четкица за зубе. Значајне мјере превенције представљају контрола трудница у последњем триместру трудноће на зараженост ХБВ, систематска вакцинација дјеце, здравствених радника и других особа који су посебно изложене ризику (корисници дроге, штићеници специјалних установа, особе на хемодијализи, сексуални партнери особа са хепатитисом Б). 

Хепатитис Ц - У 2012. години у Републици Српској регистрована је болест код 49 особа, у 2013. код 37 особа, а 2014. регистровано је 47 болесника са хроничним хепатитисом Ц. У 2015. регистровано је 27 пацијената, док су у 2016. пријављена 44 новоткривена случаја. У 2017. години 28 пацијената, у 2018. години 22 пријављена новооткривена, 2019. години пријављено је 49 пацијената, 2020. десет пацијената, а у првих шест мјесеци 2021. године један пацијент. 
У превенцији овог обољења од посебног значаја је препознавање сопственог ризика од хепатитиса Ц, као и превенције ове инфекције међу корисницима дрога, њиховим увођењем у програме лијечења зависности, односно обезбјеђивање стерилних шприцева и игала.
Посебан проблем су коинфекције овим вирусима код којих је чешћа цироза јетре и хепатоцелуларни карцином, уз комплекснији терапијски приступ. 

Вирусни неспецифични хепатитис - Око 10-20% акутних и хроничних хепатитиса, те чак 25-45% фулминантних облика акутног хепатитиса, који имају карактеристике вирусног хепатитиса не могу се повезати с познатим хепатотропним вирусима. У Републици Српској у 2012. години евидентиран је 31 случај, у 2013. 37 случајева, 2014. пријављено 39 случајева, а 2015. пријављена су 22 обољела, 2016. регистроване су 22 пријаве, а до јуна 2017. године пријављено је 38 пацијената, док је у 2018. било 22 пријављена болесника.

Проф.др Антонија Верхаз
Национални координатор за хепатитис
Клиника за инфективне болести  Универзитетског клиничког центра Републике Српске
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.