Sign In

Обиљежавање Свјетског дана бубрега

Објављено:

​Свјетски дан бубрега обиљежава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног савеза фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations) у више од 100 земаља широм свијета. Свјетски дан бубрега највећа је глобална кампања осмишљена ради подизања свијести о важности здравља бубрега.

Према подацима Међународног друштва за нефрологију и Интернационалног савеза фондацијe за бубрег процјењује се да 850 милиона људи широм свијета има болести бубрега из различитих узрока. Хроничне болести бубрега узрокују најмање 2,4 милиона смртних случајева годишње и сада су шести узрок смрти. Aкутно оштећење бубрега је важан покретач хроничне бубрежне болести и погађа више од 13 милиона људи широм свијета, док 85% ових случајева се налази у земљама са ниским и средњим дохотком. Процењује се да око 1,7 људи годишње умре због акутног оштећења бубрега.

Штавише, они значајно доприносе повећаном морбидитету и морталитету од других болести и фактора ризика, укључујући кардиоваскуларне болести, дијабетес, хипертензију, гојазност, као и инфекције као што су ХИВ, маларија, туберкулоза и хепатитис. Код дјеце не само да доводе до значајног морбидитета и морталитета током дјетињства, већ доводе и до здравствених проблема и послије дјетињства.

Назив овогодишње кампање је „Здрави бубрези за било кога, било гдје" се обиљежава 14. марта 2019. године, а циљеви ове кампање су:

  • Подизаti свест о нашим "чудесним бубрезима"
  • Истаћи да су дијабетес и висок крвни притисак кључни фактори ризика за настанак хроничне бубрежне болести
  • Подстицати систематске прегледе на хронично бубрежно обољење свих пацијената са дијабетесом и хипертензијом,
  • Подстицати превентивно понашање
  • Образовати све медицинске раднике о њиховој кључној улози у откривању и смањењу ризика од обољења бубрега, посебно у популацијама високог ризика.

Упркос растућем броју обољелих од бубрежних болести широм свијета, здравствене неједнакости у погледу њиховог праћења и спречавања су још увијек раширене. Бубрежне болести често произлазе из социјалних услова у којима се људи рађају, расту, живе, раде и старе, укључујући сиромаштво, родну дискриминацију, недостатак образовања, професионалне опасности и загађење.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.