Sign In

Свјетски дан срца

Објављено:

​Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају и учесталости кардиоваскуларних болести, истичући значај акција које појединци могу предузети у циљу превенције и контроле кардиоваскуларних болести. 

Према подацима Свјетске федерације за срце, кардиоваскуларне болести су одговорне за 17,5 милиона смрти годишње. У Републици Српској, према публикацијaма Института за јавно здравство Републике Српске-Здравствено стање становништва Републике Српске, група кардиоваскуларних болести је на првом мјесту као узрок смрти.
Главни ризико фактори, који су одговорни за 80% смрти од болести срца и можданог удара су: дуван, физичка неактивност, смањен унос воћа и поврћа, прекомјерна тјелесна маса и гојазност, висок крвни притисак и повишене вриједности холестерола.
Нећете нужно развити кардиоваскуларно обољење уколико имате неки од фактора ризика, али што имате већи број фактора ризика већа вјероватноћа је да хоћете, осим уколико не предузмете акције на промјени ваших фактора ризика.  
Према подацима Свјетске федерације за срце, 80% прераних смртних случајева узрокованих болестима срца и можданим ударом би се могло избјећи контролом главних фактора ризика, као што су дуван, неправилна исхрана и физичка неактивност.
Са неколико промјена у нашим животима, можемо смањити ризик од срчаних болести и можданог удара, као и побољшати квалитет живота и поставити добар примјер за сљедећу генерацију. 
Ове године Свјетски дан срца се обиљежава под слоганом “Моје срце, твоје срце”.       У Републици Српској централна манифестација обиљежавања Свјетског дана срца у организацији фондације „Здравље и срце“, а у сарадњи са ЈЗУ Домом здравља у Бањалуци, Медицинским факултетом Универзитета у Бањалуци, Градом Бањалука уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске биће одржана у парку „Петар Кочић“ у Бањој Луци, гдје ће грађанима бити омогућена контрола крвног притиска, нивоа шећера у крви, нивоа холестерола у крви и процјена кардиоваскуларног ризика.  Поводом овог догађаја припремљени су и информативни леци са слоганом „Моје срце, твоје срце“.
Главни позив за акцију за овогодишњу кампању јесте да направимо обећање. Да направимо обећање као појединац да ћемо се хранити правилније, да ћемо више вјежбати и да ћемо охрабринити нашу дјецу да буду активнија, да ћемо рећи не пушењу и  да ћемо помоћи нашим најближима да престану пушити ... Да направимо обећање као здравствени професионалаци и доносиоци одлука да ћемо бринути о свим нашим срцима.
Једноставно обећање…за МОЈЕ СРЦЕ, за ТВОЈЕ СРЦЕ, за СВА НАША СРЦА.
Обећајте да ћете се правилно хранити 

Смањите унос заслађених напитака – изаберите воду или незаслађене воћне напитке.
Замијените слаткише свјежим воћем као здравом алтернативом. 
Потрудите се да једете пет порција воћа и поврћа дневно – оно може бити свјеже, смрзнуто, конзервисано или сушено.
Ограничите унос алкохола.
Припремите здраве оброке за школу и посао код куће.
Ограничите употребу унапријед упаковане хране која обично садржи велике количине шећера, масти и соли.
Обећајте да ћете бити активнији

Поставите циљ од најмање 30 минута умјерене активности дневно, пет пута седмично или  најмање 75 минута интензивне активности распоређено у току читаве седмице. 
Играње, шетање, кућни послови, плес – све се рачуна! 
Будите активнији сваки дан - користите степенице умјесто лифта, шетајте или возите бицикл умјесто аутомобила. 
Вјежбајте са породицом и пријатељима – бићете мотивисанији и забавније је! 
Преузмите апликацију за вјежбање како би могли пратити напредак. 
Обећајте да ћете рећи не пушењу 

Престанак пушења је појединачна најбоља мјера коју можете предузети да унаприједите здравље вашег срца.
Унутар двије године од престанка пушења ризик од коронарне болести срца је значајно смањен.
Унутар 15 година од престанка пушења ризик од настанка кардиоваскуларних болести  је једнак оном код непушача.
Излагање диму је такође узрок болести срца код непушача.
Престанком пушења нећете само побољшати своје здравље већ и здравље оних око вас.

Уколико направимо неколико промјена у нашим животима, сви можемо живјети дуже, боље, животом који је здравији за срце.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.