Sign In

Обиљежавање Свјетског дана здравља

Објављено:

​​​​​Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Канцеларија Свјетске здравствене организазије у БиХ организовали су данас прес конференцију на којој је представљена овогодишња порука обиљежавања Свјетског дана здравља – Здравље за све. 

О универзалном периступу здравственој заштити говорио је Виктор Олшавски, шеф Канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ и поручио да се универзални обухват здравственом заштитом може дефинисати: “Свим људима је потребно омогућити приступ неопходним здравственим услугама, одговарајућег квалитета, како би оне биле дјелотворне (укључујући превенцију, промоцију здравља, лијечење, лијекове, рехабилитацију и палијативну његу), при чему пацијент не треба буде изложен ризику од финанцијских тешкоћа.”

Он је цитирао изјаву др Жужане Јакаб директорке Регионалне канцеларије СЗО за Европу: “Универзални обухват здравственом заштитом представља основно људско право, што је визија коју Свјетска здравствствена организација настоји да оствари кроз партнерство са земљама још од свог оснивања прије 70 година”.

„Спроведене су одређене студије с намјером да се истраже начини процјене степена универзалног обухвата здравственом заштитом у различитим земљама. Очигледно је да ни једна земља на свијету није способна да осигура 100%-тни обухват. То је идеал којем свако од нас треба да тежи. Процјене указују на то да је већина развијених земаља досегнула обухват од 80%. Овај индикатор је збир и комбинација неколико других индикатора, као што су: репродуктивно здравље, здравље мајке и дојенчета, контрола заразних болести, незаразне болести (крвни притисак, ниво глукозе у плазми и скрининг на карцином грлића материце) и капацитета који се тичу здравствених услуга, као што су број болничких кревета, број здравствених радника, могућност приступа есенцијалним лијековима, итд”, поручио је др Олшавски. 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић поручио је да Влада Републике Српске континуирано ради на унапређењу здравственог система Републике Српске, а у фокусу интереса је пацијент. 
„У прилог томе говори чињеница да је кроз двије фазе пројекта „Јачање здравственог сектора“ у протеклих десет година у примарну здравствену заштиту, кроз изградњу, санацију, реконструкцију и опремање амбуланти породичне медицине уложено више од 47 милиона КМ. Изграђено је или реконстрисано више од 300 амбуланти за потребе тимова породичне медицине у оквиру 120 објеката у 51 општини Републике Српске“, нагалaсио је министар Богданић. 

Он је поручио да је у Републици Српској скоро 50 одсто укупно осигураних по неком основу ослобођено плаћања партиципације и да је у наш здравствени систем у посљедњих десет година уведено више од 500 нових метода лијечења и дијагностике.

„Када је ријеч о доступности лијекова, на листи ФЗО РС има око 1.500 лијекова. Хроничним  болесницима могуће прописати тромјесечну количину лијекова. Број лијекова који се могу добити на рецепт је од 2006. године повећан за 85 одсто, док је број доза и облика са којима су ти лијекови заступљени на листи повећан за 257 одсто.  Лијекови се могу подићи у било којој апотеци с којом Фонд има уговор, а уговор је потписан са преко 200 приватних апотека“, нагласио је минситар Богданић. 

Свјетски дан здравља се широм свијета обиљежава 07. априла, на дан када је 1948. године основана Свјетска здравствена организација, а ове године је посвећен универзалном приступу здрaвстеним услугама – Здравље за све. Обиљежавање Свјетског дана здравља је јединствена прилика да се укаже на потребу да здравствени системи у свијету теже ка томе да становништву обезбједе квалитетне и доступну здравствену заштиту. Ови циљеви дефинисани су и Глобалним циљевима одрживог развоја (Sustainable Development Goals-SDG).Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.