Sign In

Свјетски дан здравља - 7. aприл 2019.

Објављено:

​​Више од седам деценија, у цијелом свијету се сваке године на данашњи датум обиљежава Свјетски дан здравља, а то је прилика да се изабраној теми посвети већа пажња која је важна за становништво цијеле планете.
Главни циљ Свјетске здравствене организације је универзална здравствена заштита како би свака особа у свијету могла добити потребну његу и лијечење када им је потребна на свим нивоима и на сваком мјесту. Међутим, милиони људи још увек немају приступ здравству, тако да су приморани да бирају између здравствене заштите и других дневних трошкова као што су храна, одјећа и остале основне животне потребе.
Из тог разлога, овогодишња тема за обиљежавање Свјетског дана здравља је „Универзална покривеност здравственом заштитом, свугдје и за свакога".
Циљ овогодишње кампање је да помогне људима да боље разумију шта универзална здравствена заштита значи - које услуге и подршку треба да буду доступне и гдје. Кампања даје могућност да кроз визуелни материјал, људима који имају приступ квалитетној и приступачној здравственој заштити да схвате какав је живот за људе без здравствене заштите и да се залажу за једнак приступ свима и свугдје.
Једно од основних људских права је право на здравље. Људи треба да имају довољно информација о здрављу и о потребним услугама да би на одговарајући начин водили рачуна о свом здрављу и здрављу својих породица. Према подацима СЗО, најмање половина људи у свијету тренутно није у могућности да добије основне здравствене услуге. Скоро 100 милиона људи је екстремно сиромашно, а мора да плаћа здравствене услуге.
Здравствена заштита је организована и свеобухватна дјелатност друштва са циљем да се оствари највиши могући ниво очувања здравља. У том смислу она обухвата спровођење мјера за очување и унапређење здравља становништва, спрјечавање, сузбијање и рано откривање болести, повреда и других поремећаја здравља, затим благовремено и ефикасно лијечење и рехабилитацију. Примарна здравствена заштита је врло значајан дио здравственог система, од чије ефикасности и квалитета рада зависи извршење осталих дијелова здравственог система (стационарна заштита). Квалитетна и приступачна примарна здравствена заштита је темељ универзалне покривености здравственом заштитом. Кроз примарну зравствену заштиту најчешће се реализује први контакт са професионалном здравственом заштитом и успоставља се континуитет здравствене заштите. Примарна здравствена заштита покрива већину здравствених потреба током живота, укључујући услуге као што су: превенција и промоција здравља, планирање породице, лијечење, координацију са другим нивоима здравствене заштите. У већини случајева корисници на овом нивоу успијевају да задовоље своје здравствене потребе, а уколико то није случај има улогу посредника за упућивање на више рефералне нивое заштите. Основна карактеристика овог нивоа здравствене заштите јесте пружање услуга грађанима на територији на којој живе и раде.

Неке од кључних порука :
Здравље је људско право, вријеме је за здравље за све.

Квалитетна, достпуна примарна здравствена заштита је темељ универзалног здравственог осигурања.

Примарна здравствена заштита је брига за људе и помаже им да побољшају своје здравље или одрже своје благостање, а не само да лијече једну болест или стање.

Здравствени систем са јаком примарном здравственом заштитом пружа боље здравствене исходе, исплатив је и побољшава квалитет.

Здравствени радници примарне здравствене заштите имају сталан и поуздан однос са својим пацијентима и знају њихову здравствену историју, а познавање пуне слике помаже у побољшању њихове бриге и штеди новац.

Здравствени радници познају традицију, културу и праксу својих заједница, што их чини неопходним за вријеме избијања природних пошасти или хитних ситуација.


Да би здравље за све постало стварност, потребни су нам:
-       појединци и заједнице који имају приступ висококвалитетним здравственим услугама како би се бринули о свом здрављу и здрављу својих породица,
-       квалификовани здравствени радници који пружају квалитетну бригу оријентисану на људе, и
-       креатори политике који су посвећени улагању у примарну здравствену заштиту.


Свјетски дан здравља је и ове године прилика да подсјетимо становништво на значај здравих стилова живота и превенцију, смањење фактора ризика за настанак болести. Као и сваке године, и ове године овај датум ће се обиљежити низом манифестација у циљу очувања и унапређења здравља и побољшања квалитета живота.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.