Sign In

Министар Драган Богданић на министарском састанку Здравствене мреже југоисточне Европе СЗО

Објављено:

​​​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић присуствује министарском састанку Здравствене мреже југоисточне Европе Свјетске здравствене организације у Тел Авиву, Израел. 

Теме министарског састанка у организацији Министарства здравља Израела и Секретаријата Здравствене мреже југоисточне Европе су, између осталог, oбезбјеђивање примарне здравствене заштите за становништво старије животне доби, иновативне праксе у пружању примарне здравствене заштите за ову популацију, као и значај имунизације и изазовима са којима се земље сусрећу. 

Министар Драган Богданић је нагласио да је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске израдило Нацрт Стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2018. до 2027. године за друштвену подршку и заштиту старијих лица као саставног дијела стратешких опредјељења у области социјалне заштите.

 
„Стратегијом смо одредили правце који би довели до већег задовољства и активног учешћа старијих лица, квалитетнијег кориштења слободног времена и здравом старењу. Циљ израде прве Стратегије је и враћање породичних вриједности и моралних норми, развијање међугенерацијске солидарности приликом којих различите генерације могу бити једне другима на услузи, те пружање могућности за здраво и активно старење“, рекао је министар Богданић. 

 
Министар Богданић подсјећа да старија лица у Републици Српској услуге примарне здравствене заштите остварују путем домова здравља и специјалистичких амбуланти породичне медицине, а да старији од 65 година живота представљају категорију осигураних лица која не плаћа партиципацију у остваривању права обавезног здравственог осигурања.

 
„Мрежа домова здравља у Републици Српској чини 54 установе, у оквиру којих су организоване специјалистичке амбуланте и службе које се баве промоцијом здравља, дијагностиком, лијечењем и рехабилитацијом. У 27 домова здравља успостављени су центри за заштиту менталног здравља у заједници и центри за амбулантну физикалну рехабилитацију у којима услуге пружају мултидисциплинарни тимови“, каже министар Богданић.

 
Када је у питању имунизација, министар Богданић поручује да ће Министарство здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске и даље у сарадњи са Институтом за јавно здравље Републике Српске, здравственим установама те другим релевантним институцијама радити на промоцији значаја вакцинације и добробити коју она представља за јавно здравље, а да је министарски састанак прилика и да се разговара о могућностима набавке вакцина за више земаља. 

 
На министарстком састанку  разговара се и о напретку, изазовима и могућностима у спровођењу Кишињевске повеље. Подсјећамо, прошле године, министри здравља из земаља чланица Здравствене мреже југоисточне Европе: Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Бугарска, Израел, Молдавија, Румунија, Македонија и Албанија у циљу даљег јачања и промовисања континуиране и унапређене сарадње у области јавног здравства у југоисточној Европи, потписали су Кишњевску повељу на Четвртом форуму министара здравља: ,,Здравље, благостање и напредак у југоисточној Европи у оквиру циљева Уједињених нација за одрживи развој 2030“, одржаном у Кишњеву, Република Молдавија. ​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.