Sign In

Свјетски дан борбе против туберкулозе

Објављено:

Свјетски дан борбе против туберкулозе обиљежава се 24. марта сваке године, са циљем да се скрене пажња јавности на туберкулозу, болест која и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета. На тај дан 1882. године, Роберт Кох је објавио своје откриће узрочника туберкулозе, што је имало велики значај, с обзиром да се у то вријеме ова болест брзо ширила Европом и Сједињеним Америчким Државама. Тема обиљежавања овогодишњег Свјетског дана борбе против туберкулозе је порука „Траже се лидери за искоријењивање туберкулозе у свијету!“  (“Wanted: Leaders for a TB-free world”).

Туберкулоза је заразна бактеријска болест узрокована бацилом туберкулозе (Micobacterium tuberculosis), који најчешће захвата плућа. Око једне трећине укупне свјетске популације је заражено бацилом туберкулозе. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код особа са ослабљеним имуним системом. Тако особе које живе са HIV-ом имају 26 до 31 пута већу вјероватноћу да развију активну туберкулозу. 

Туберкулоза се преноси путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење дисајних органа узроковано овим бацилом. Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење. Од туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Ризик оболијевања од туберкулозе такође повећавају зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције HIV-ом. За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика), у периоду од шест мјесеци.

Упркос томе што је изљечива, туберкулоза је болест која се јавља епидемијски у већем дијелу свијета. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), сваки дан у свијету приближно 4.000 особа умире због ове болести, углавном у земљама у развоју, у сиромашним и маргинализованим заједницама. За ову болест постоје дијагностички тестови и ефикасни лијекови, захваљујући којима је између 2000. године и 2015. године спашено 49 милиона живота. Међутим, да би туберкулоза била искоријењена у свијету, потребна су већа посвећеност и довољна финансијска средства.
Обиљежавање Свјетског дана борбе против туберкулозе управо даје прилику да размотримо шта можемо да урадимо у даљој борби против туберкулозе. Ово је болест која може да погоди било коју особу, и потребно је да сви узму учешће у борби за њено искорјењивање, укључујући обољеле од туберкулозе, заједницу у којој живе, цивилно друштво.

У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска спроводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, којом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравање доступности здравствених услуга и интервенција заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва. У складу са овим документом, као и са препорукама СЗО, припремљен је и документ Програма мјера за спречавање и сузбијање, елиминацију и ерадикацију заразних болести за подручје Републике Српске за 2018. годину. 

Мјере предвиђене овим програмом обављају се кроз рад здравствених установа, Института за јавно здравство Републике Српске, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.