Sign In

Убрзан процес вакцинације против COVID-19 у Републици Српској

Објављено:

​У Републици Српској је, према до сада достављеним подацима од стране здравствених установа Институту за јавно здравство Републике Српске, у посљедњих осам дана у којима се обављала вакцинација, око 34.800 грађана вакцинисано првом или другом дозом вакцина против COVID-19. Имајући у виду да је процес вакцинације убрзан, а да је одзив грађана добар, те да се вакцинација одвија у здравственим установама широм Републике Српске, број вакцинисаних грађана свакодневно расте.


Подсјећамо, Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације од 08.07.2021. године, домови здравља у Републици Српској задужени су да организују вакцинацију грађана против COVID-19 и продуже радно вријеме вакциналних пунктова, као и да у складу са својим плановима и распоредима организују вакцинацију без заказивања термина. 

У поменутом периоду, првом или другом дозом, највише грађана, око 6.750, вакцинисано је у Дому здравља Бањалука, затим у Дому здравља Бијељина, гдје је вакцину примило око 3.400 грађана, Дому здравља Приједор у којем се вакцинисало око 3.190 људи, Дому здравља Градишка, гдје је вакцинисано око 2.570 грађана, Дом здравља Лакташи са више од 2.000 вакцинисаних, а затим слиједе Институт за јавно здравство Републике Српске, Дом здравља Добој, Дом здравља Требиње, итд. 

Подсјећамо да се у Републици Српској паралелно одвијају процес масовне вакцинације без заказивања термина на вакциналним пунктовима домова здравља, вакцинација приоритетних група грађана по пријавама у домовима здравља и Институту за јавно здравство Републике Српске. Истовремено, организована је и вакцинација у привредним субјектима коју спроводе тимови Завода за медицину рада и спорта Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске, у сарадњи са Унијом удружења послодаваца Републике Српске и Привредном комором Републике Српске. 

Република Српска тренутно на располагању има довољно вакцина више произвођача, а процес вакцинације је убрзан како би се одговорило на заинтересованост грађана за имунизацију, као и искористила тренутна стабилна епидемиолошка ситуација за постизање што већег обухвата имунизације. До сада је у Републику Српcку укупно испоручено више од 943.000 доза вакцина, од чега је двије трећине набављено средствима Републике Српске. 

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске именовао је и тимове чији је задатак супервизија процеса вакцинације у здравственим установама у Републици Српској у циљу што боље организације на терену и ефикаснијег спровођења имунизације.  Подсјећамо, Закључком Републичког штаба за ванредне ситуације, Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске задужено је да у сарадњи са Институтом за јавно здравство Републике Српске и Републичком управом за инспекцијске послове формира тимове за супервизију процеса вакцинације.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном позива грађане да се одазову на вакцинацију против вируса корона и на тај начин заштите своје здравље, те дају допринос што свеобухватнијој имунизацији становништва.  Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.