Sign In

Свечано отворени ново Сјеверно крило и реконструисани Централни медицински блок Универзитетског клиничког центра Републике Српске

Објављено:

​​​​​Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на отварању новоизграђеног сјеверног крила и реконструисаног централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске да је ово велики радни успјех и доказ да се може и има капацитета да се гради Република Српска.

Предсједник Додик је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта, посебно актуелном руководству за које је рекао да је радило предано да све ово буде завршено. 
"Сматрам ово нашим велики радним успјехом и боли ме увијек сваки приговор који нађу да би рекли како то нешто није у реду... То је дио нашег посла и не треба никоме захвалност за то", рекао је предсједника Додик на свечаности. 
Он је подсјетио да је 1998. године, када је први пут изабран за предсједника Владе, затекао клинички центар на Паприковцу у очајном стању. 
"Приоритет нашег посла је био да почнемо са реконструкцијом овог клиничког центра и морало је све то да чека да се вратимо на власт 2006. године", рекао је он и додао да се у међувремену ништа није учинило да би се побољшали услови, већ је било све горе и лошије. 
"Тада смо донијели одлуку да кренемо у реконструкцију и суочили се са озбиљним проблемима. Јесте овдје постојао клинички центар, али многи не знају да му није дата ни употребна ни грађевинска дозвола и да је био изграђен на туђој земљи", напоменио  предсједникје Додик. 
Он је истакао да су због тога морали да рјешавају имовинско-правне односе, питање грађевинске и употребне дозволе за постојећи објекат да би се могло кренути даље. 
Предсједник Српске је истакао да се у здравственом сектору мора доста урадити, отворити болница у Источном Сарајеву, изградити болница у Добоју, указао на потребу сарадње, те нагласио како ни недавни штрајк медицинских радника није био масован. 
"Морамо се усмјерити на подизање наших професионалних капацитета, да дајемо најбољу могућу услугу, да сачувамо наше кадрове овдје, да повећамо плате", рекао је Додик. 
Он је најавио да ће на истој локацији на Паприковцу бити изграђени Средња медицинска школа и Медицински факултет. 
Предсједник Српске је нагласио и да много тога не би могло да буде урађено без подршке Србије, те подсјетио на сарадњу која је постојала у вријеме ратних сукоба на овим просторима. 
Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да пројекат изградње сјеверног крила и реконструкције централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске, који су данас свечано отворени, показује визију и снагу Српске.
"Овај модерни објекат показује снагу народа и снагу Републике Српске, да имамо визију, да се не бојимо посла, да знамо шта су наше потребе и да никада не посустанемо, чак и када изгледа да је нешто немогуће", рекла је Цвијановићева обраћајући се присутнима на свечаности. 
Она је захвалила министрима Републике Српске који су много пута на сједницама Владе разматрали информације, пратили сваку фазу овог великог пројекта и давали му подршку. 
"Само када смо окупљени заједно предсједник Републике Српске, Народна скупштина Српске и Влада, успијевамо да радимо добар посао за Републику Српску. Када су нам институције посвађане, нема посла за Републику Српску", истакла је Цвијановић. 
Она каже да је потребно указати на важност сваког пројекта који је урађен у Републици Српској и додаје да је као премијер поносна што су овај и многи други капитални пројекти реализовани за вријеме мандата ове Владе. 
"Најважније су двије ствари, да лијечите човјека и да га учите", рекла је Цвијановићева и захвалила свим здравственим радницима који су стрпљиво радили свих ових година, можда и без било какве наде да ће некада прећи да раде у овако модеран простор. 
Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић указао је на велики значај пројекта изградње сјеверног крила и реконструкције централног медицинског блока Универзитетског клиничког центра Републике Српске, који су данас свечано отворени.
Обраћајући се окупљеним на свечаности, министар Богданић је изразио захвалност свима који су помогли реконструкције и опремање УКЦ-а. 
"Желим да захвалим свима онима који су прије пет и више година једну скицу и један папир претворили у овако једно ремек ђело", рекао је Богданић. 
Он је истакао да је овај центар пуштен на употребу здравственим радницима и предат на услугу пацијентима Републике Српске. 
Министар Богданић је рекао да је реконструисање и опремање УКЦ-а све вријеме имало подршку предсједника Српске Милорада Додика, премијера Жељке Цвијановић и свих министара Владе Српске. 
Он је посебну захвалност изразио министру здравља Србије Златибору Лончару и руководству Србије на подршци у реализацији овог пројекта, те здравственим радницима који су чврсто вјеровали да ће пројекат бити реализован. 
Лончар је у име свих грађана Србије честитао отварање нових просторија УКЦ-а Републике Српске у Бањалуци. 
Он је подсјетио да многи проживе своје радне каријере и животе, а да не доживе отварање оваквог клиничког центра. 
"Ви сте у томе успели и треба да будете поносни на то. Ово је историја која ће бити дубоко записана", истакао је министар Лончар. 
Он је рекао да нема више никаквих препрека да се све здравствене услуге, које се пружају у Београду и Србији, пружају и у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, истичући да ће дати свој допринос. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.