Sign In

Представљен Обједињени ресурсни пакет за пружаоце здравствених и психосоцијалних услуга на родно засновано насиље

Објављено:

​​​​​​​​Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је током презентације Обједињеног ресурсног пакета за одговор пружалаца здравствених и психосоцијалних услуга у Републици Српској на родно засновано насиље, да је важно да се у самом здравственом систему обезбиједе адекватни капацитети како би се дао одговор на то питање. Он је подсјетио да је најраширенији облик насиља оно које је родно засновано, при чему је свака треће жена у свијету претрпјела неки облик злостављања, а у Српској свака друга."У истраживању из 2012. године у Републици Српској 47 одсто анкетираних жена се изјаснило да је доживјело неки облик насиља. Најчешће је ријеч о психичком, физичком, сексуалном или економском насиљу. Посљедице на ђецу, жену и цијелу породицу, врло су далекосежне због чега морамо адекватно радити на превенцији", нагласио је министар. "При томе мислим да одређену инфраструктуру која ће пружити безбједност, повјерљивост и приватност жртве, али је значајно и да сензибилишемо и особље здравствених установа како би адекватно препознали овај проблем и дали одговарајућу подршку", додао је министар Шеранић. Министар породице омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је суштинска измјена Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици, коју је припремило Министарство, таква да се сваки облик насиља у породици дефинише као кривично дјело. "Вјерујем да ће ове одредбе имати превентивни карактер када је ријеч о починиоцима. Институције Српске имају нулту стопу толеранције према насиљу и циљ нам је да кроз измјене овог закона подигнемо степен заштите жртве", истакла је министар Давидовић и додала да вјерује да ће починиоци насиља у породици добро размислити прије него што учине ово кривично дјело”, истакла је Соња Давидовић, министрица породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске​. 

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд рекао је да ће презентовани документ омогућити једнак и праведан приступ лицима која су преживјела родно засновано насиље. 
"Вријеме је да особе које су преживјеле насиље добију дигнитет и подршку коју заслужују", поручуио је Филд. Он је истакнуо задовољство што је ресурсни пакет стигао до институција којима је намјењен: „Драго ми је што смо данас овдје да уручимо ресурсни пакет за пружаоце услуга у здравственом сектору Министарству здравља и социјалне заштите и Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске. Ови документи ће омогућити једнак и праведан приступ према особама које су преживјеле родно-засновано насиље, укључујући и насиље у ванредним ситуацијама. Наше активности на овом питању ће се наставити и наредне године, јер је за Уједињено Краљевство тема родно-заснованог насиља јако важна", поручио је амбасадор Филд. 
Замјеник представника Популационог фонда УН /УНФПА/ у БиХ Габријела Јурела рекла је да је истраживање које су спровели у Српској 2012. године показало да је свака друга жена жртва родно заснованог насиља, истичући да је то здравстени проблем, јер оставља дуготрајне посљедице на физичко и психичко здравље, а доводи и до смртних исхода. 
Према њеним ријечима, здравствени сектор је најмање искоришћен ресурс када је ријеч о препознавању жртава, због чега су са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске радили на развијању пакета који омогућава здравственим радницима да пруже адекватне услуге жртвама родно заснованог насиља, односно да их препознају. Она је појаснила да је циљ данас презентованог документа, првог такве врсте у Републици Српској, који је развио УНФПА у сарадњи са Владом Републике Српске у складу са Заједничким програмом УН, успостављање механизама поступања са особама које су преживјеле родно засновано насиље, те укључује протоколе, стандарде поступака и пакете обуке за реаговање на родно засновано насиље у здравственом сектору. ​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.